TEPAV web sitesinde yer alan yazılar ve görüşler tamamen yazarlarına aittir. TEPAV'ın resmi görüşü değildir.
© TEPAV, aksi belirtilmedikçe her hakkı saklıdır.
Söğütözü Cad. No:43 TOBB-ETÜ Yerleşkesi 2. Kısım 06560 Söğütözü-Ankara
Telefon: +90 312 292 5500Fax: +90 312 292 5555
tepav@tepav.org.tr / tepav.org.trTEPAV veriye dayalı analiz yaparak politika tasarım sürecine katkı sağlayan, akademik etik ve kaliteden ödün vermeyen, kar amacı gütmeyen, partizan olmayan bir araştırma kuruluşudur.
Değerlendirme Notu / Yasemin Satır Çilingir & Murat Kenanoğlu
“Genç kuşaklar sanayide çalışmayı istemiyorlar; bunun yerine alışveriş merkezlerinde ya da restoranlarda çalışmayı tercih ediyorlar.” Çalıştıkları sektörler ve bulundukları şehirler farklı olsa da özel sektörle muhatap olduğumuz durumlarda, birçok şirket yetkilisinden benzer yakınmalar işittik. Henüz geçtiğimiz aylarda basına yansıyan haberlerde, “iç giyim sektörü” 50 bin işçi aradığı ama gençlerin bu işlere ilgi duymadığı belirtiliyordu. TÜİK tarafından açıklanan en son verilere göre genç işsizlik oranının yüzde 19,8 olduğu bir ortamda, üretim sektörünün vasıflı hatta vasıfsız genç işçi bulmakta yaşadıkları sorunların nedenleri önemle irdelenmesi gereken bir konudur.
Genç kuşakların neden üretim sektöründe çalışmayı tercih etmediklerini tartışmaya başlamadan önce, özellikle vasıflı işçi bulma konusunda, işverenlerin beceri açığı sorunu ile de sıklıkla karşılaştıklarını hatırlatmakta fayda var. Örneğin Manpower Group tarafından 43 farklı ülkeden işverenin katılımı ile yapılan 2016-2017 Talent Shortage Survey (Yetenek Açığı Anketi) sonuçlarına göre Türkiye; Hong Kong, Romanya, Tayvan ve Japonya’dan sonra, yüzde 66 ile en fazla yetenek açığı yaşayan beşinci ülke konumundadır. Bu gibi çalışmalar, Türkiye’de işgücünün bir bütün olarak piyasanın taleplerine karşılık veremediğini de göstermektedir.
Değerlendirme notunun tamamı için tıklayınız.