TEPAV web sitesinde yer alan yazılar ve görüşler tamamen yazarlarına aittir. TEPAV'ın resmi görüşü değildir.
© TEPAV, aksi belirtilmedikçe her hakkı saklıdır.
Söğütözü Cad. No:43 TOBB-ETÜ Yerleşkesi 2. Kısım 06560 Söğütözü-Ankara
Telefon: +90 312 292 5500Fax: +90 312 292 5555
tepav@tepav.org.tr / tepav.org.trTEPAV veriye dayalı analiz yaparak politika tasarım sürecine katkı sağlayan, akademik etik ve kaliteden ödün vermeyen, kar amacı gütmeyen, partizan olmayan bir araştırma kuruluşudur.
Ortalama günlük kazancın en yüksek olduğu il Kocaeli, sektör havayolu taşımacılığı (TEPAV İstihdam İzleme Bülteni - Sayı 54)
ANKARA - Sigortalıların prime esas ortalama günlük kazancı son bir yılda yüzde 26 artarak 84 TL’ye ulaştı. Ortalama günlük kazancın en yüksek olduğu il 105 TL ile Kocaeli, en düşük olduğu il ise 65 TL ile Kilis oldu.
TEPAV İstihdam İzleme Bülteni’nin 54. sayısı yayımlandı. Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Haziran 2016 verilerinin değerlendirildiği bu sayıda, 4/a sigortalı kapsamında prime esas ortalama günlük kazançların değişimlerine yer verildi. Bültene göre ortalama günlük kazanç son bir yılda yüzde 26, toplamda 18 TL artarak 84 TL oldu. Ortalama kazancın en yüksek olduğu il 105 TL ile Kocaeli olurken, Kocaeli’yi 104 TL ile Zonguldak, 94 TL ile İstanbul, 90 TL ile Kırıkkale ve 89 TL ile Eskişehir izledi.
Ortalama kazancın son bir yılda en fazla arttığı il Zonguldak oldu. Zonguldak’ta son bir yılda ortalama kazanç yaklaşık 30 TL arttı. Zonguldak’ı 22 TL artış ile Van, 21 TL artış ile Batman, 20 TL artış ile Kırklareli ve Bartın izledi. Oransal olarak artışa bakıldığında ise en yüksek artış oranı yüzde 42 ile Van’da gerçekleşti.
Kilis’te Ortalama Günlük Kazanç Kocaeli’nin Yüzde 62’si Kadar
Ortalama günlük kazancın en düşük olduğu Kilis’te ortalama günlük kazanç son bir yılda yüzde 27 oranındaki artışa rağmen 65 TL seviyesinde kaldı. Buna göre Kilis’te ortalama günlük kazanç Kocaeli’ndekinin yaklaşık yüzde 62’si kadar oldu.
Ortalama kazancın en düşük olduğu iller sıralamasında Kilis’i 67 TL ile Nevşehir ve Giresun, 68 TL ile Bayburt ve Ordu takip etti.
Ortalama Günlük Kazancın En Yüksek Olduğu Sektör Havayolu Taşımacılığı
Bültene göre ortalama günlük kazancın en yüksek olduğu sektör 251 TL ile havayolu taşımacılığı oldu. Havayolu taşımacılığını 241 TL ile kok kömürü ve petrol ürünleri imalatı, 217 TL ile ham petrol ve doğalgaz çıkarımı, 164 TL ile tütün ürünleri imalatı ve 152 TL ile bilimsel araştırma ve geliştirme faaliyetleri sektörleri takip etti.
Son bir yılda ortalama günlük kazancı en çok artan sektör 99 TL artışla ham petrol ve doğalgaz çıkarımı oldu. Bu sektörü 60 TL artış ile kok kömürü ve petrol ürünleri imalatı, 57 TL artış ile havayolu taşımacılığı, 51 TL artış ile ormancılık ve tomrukçuluk ve 42 TL artış ile kömür ve linyit çıkarılması sektörleri takip etti. Oransal olarak en hızlı artış, yüzde 84 artış ile ham petrol ve doğalgaz çıkarımı sektörü oldu.
Ortalama kazancın en düşük olduğu sektörler ise 57 TL ile ev içi çalışanların faaliyetleri, 60 TL ile kumar ve müşterek bahis faaliyetleri, ve yine 60 TL ile hanehalkları tarafından kendi ihtiyaç faaliyetleri oldu.
Ortalama Günlük Kazancın En Yüksek olduğu beş il (TL, yüzde)
Ortalama Günlük Kazancın En Düşük Olduğu Beş İl (TL, yüzde)
Ortalama Günlük Kazancın En Yüksek Olduğu Beş Sektör (TL, yüzde)
Ortalama Günlük Kazancın En Düşük Olduğu Beş Sektör (TL, yüzde)