TEPAV web sitesinde yer alan yazılar ve görüşler tamamen yazarlarına aittir. TEPAV'ın resmi görüşü değildir.
© TEPAV, aksi belirtilmedikçe her hakkı saklıdır.
Söğütözü Cad. No:43 TOBB-ETÜ Yerleşkesi 2. Kısım 06560 Söğütözü-Ankara
Telefon: +90 312 292 5500Fax: +90 312 292 5555
tepav@tepav.org.tr / tepav.org.trTEPAV veriye dayalı analiz yaparak politika tasarım sürecine katkı sağlayan, akademik etik ve kaliteden ödün vermeyen, kar amacı gütmeyen, partizan olmayan bir araştırma kuruluşudur.
Kadın kamu çalışanında İzmir, kadın esnaf sayısında Bilecik ve Eskişehir, kadın çiftçi sayısında Rize lider…
ANKARA - Sigortalı ücretli çalışan sayısı temmuz ayı itibariyle bir yılda 494.5 bin artarak 13 milyon 110 bine ulaştı. Bu dönemde sigortalı ücretli kadın istihdamı 223 bin artarak 3 milyon 392 oldu. Yani son bir yılda yaratılan her yeni 100 istihdamın 45’ini kadınlar oluşturdu.
TEPAV İstihdam İzleme Bülteni’nin 32. sayısı yayımlandı. Bültende Sosyal Güvenlik Kurumu ve Türkiye İş Kurumu verileri kullanılarak kadın istihdamı da geniş bir şekilde değerlendirildi. Değerlendirmeye göre, sigortalı ücretli kadın istihdamına sektörel bazda bakıldığında 76 bin artışla bina ve çevre düzenleme faaliyetleri en çok artış yaşanan sektör oldu. Bu sektörü 32 bin artışla perakende ticaret, 25 bin artışla yiyecek ve içecek hizmeti faaliyetleri ve 20 bin artışla eğitim sektörleri takip etti.
50 Bin Kadın Daha İmalat Sanayinde İstihdama Katıldı
İmalat sanayinde istihdam edilen sigortalı ücretli kadın sayısında geçen yıla göre yaklaşık 50 bin artış görüldü. Kadın istihdamının en fazla arttığı imalat sanayi sektörü 16 bin artışla giyim eşyaları imalatı sektörü oldu. Bu sektörü gıda ürünleri imalatı, fabrikasyon metal ürünleri imalatı, makine ve ekipman kurulumu ve onarımı ve elektrikli teçhizat imalatı sektörleri takip etti.
Sigortalı Kadın Çalışan Sayısı En Hızlı Batman’da Arttı
Sigortalı ücretli kadın istihdamında geçen yıla göre 81 ilin genelinde 223 bin istihdam artışı olmasına rağmen 16 ilde azalma yaşandı. Geçen yıla göre kadın istihdamının en çok azaldığı il Van oldu. Artış yaşanan illerin başında ise 85 binlik istihdam artışıyla İstanbul geldi. İstanbul’u 23 bin istihdam artışı ile Ankara izledi.
Türkiye’deki Her 3 Kamu Çalışanından 1’i Kadın…
İldeki kadın kamu çalışanı sayısının ildeki toplam kamu çalışanı sayısına oranına bakıldığında yüzde 41 ile İzmir ilk sırada yer aldı. İzmir kadın kamu çalışanı sayısında İstanbul’u geride bıraktı. İzmir’i, İstanbul, Antalya, Bursa, Denizli ve Aydın takip etti. Türkiye genelinde kadın kamu çalışan sayısının toplama oranı ise yüzde 33,5. Kadın kamu istihdamı oranının en düşük olduğu il yüzde 11,6 oran ile Hakkâri. Hakkâri’den sonra kadın kamu çalışanı oranı en düşük olan diğer şehirler, Şırnak, Siirt, Bingöl, Tunceli ve Bitlis. Kadın kamu çalışanı en çok Doğu Anadolu Bölgesi’nde azaldı. Kadın kamu istihdamı oranının en düşük olduğu 15 ilin 12’si Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi’ne ait. Kadın kamu istihdamı oranının en düşük olduğu 15 il çerisinde Çankırı dikkat çekti.
Kadın Esnaft Bilecik ve Eskişehir Lider
İldeki kadın esnaf sayısının ildeki toplam esnaf sayısına oranına bakıldığında Bilecik’in ve Eskişehir’in yüzde 27,3 ile kadın esnaf sayısı oranının en yüksek olduğu iller olduğu görüldü. Bilecik ve Eskişehir’i, İzmir, Yalova, Uşak ve Çanakkale takip etti. Kadın esnaf sayısının en düşük olduğu il ise yüzde 5,4 ile Siirt. Siirt’i Şırnak, Bitlis, Van, Ağrı ve Hakkâri takip etti. Kadın esnaf sayısı yoğunluğunun en düşük olduğu 15 ilin 13’ü Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu bölgesinde. Sigortalı kadın çalışan sayısında olduğu gibi kadın esnaf sayısında da Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgelerinin geri kaldığı görüldü. Kadın esnaf sayısının en düşük olduğu 15 il içerisinde yer alan Kilis ve Bayburt dikkat çekti.
Kadın Çiftçide Rize Liderliğini Koruyor
İldeki kadın çiftçi sayısının ildeki toplam çiftçi sayısına oranına bakıldığında yüzde 44,6 ile Rize ilk sırada yer aldı. Rize’nin ardından Karabük, Bartın, Burdur, Zonguldak ve Trabzon geldi. Kadın çiftçi yoğunluğunun en fazla olduğu 15 ilin 9’u Karadeniz, 3’ü Ege, 2’si Marmara ve 1’i Akdeniz Bölgesi’nde. Kadın çiftçi yoğunluğunun en fazla olduğu 15 il arasında bulunan Burdur dikkat çekti. Kadın çiftçi sayısı yoğunluğunun en düşük olduğu illerin başında ise Siirt geldi. Siirt’i Van, Ağrı, Bitlis, Diyarbakır ve Kars takip etti.
81 İlin 22’sinde Kadın İstihdam Oranı Türkiye Genelinin Üzerinde
Kadın istihdamının ildeki toplam istihdama oranına bakıldığında yüzde 33,1 oranla Edirne’nin kadın istihdamı en yüksek il olduğu görüldü. Edirne’yi Denizli, Kırklareli, İzmir, İstanbul ve Giresun takip etti. İldeki kadın istihdam yoğunluğunun en az olduğu il ise yüzde 6,5 ile Şırnak oldu. Şırnak’ı Bitlis, Siirt, Mardin, Van, Ağrı ve Bingöl takip etti. Kadın istihdam oranının en düşük olduğu 15 ile bakıldığında 9’unun Doğu Anadolu, 4’ünün ise Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde olduğu görüldü. Kadın istihdam yoğunluğu en düşük 15 il içersinde yer alan Yozgat ve Bayburt illeri dikkat çekti.
Sigortalı Ücretli (4/a) Kadın Çalışan Sayısı En Fazla Artan 15 İl (Temmuz;2014 - 2013)
22/11/2024
20/11/2024
20/11/2024
19/11/2024
19/11/2024