TEPAV web sitesinde yer alan yazılar ve görüşler tamamen yazarlarına aittir. TEPAV'ın resmi görüşü değildir.
© TEPAV, aksi belirtilmedikçe her hakkı saklıdır.
Söğütözü Cad. No:43 TOBB-ETÜ Yerleşkesi 2. Kısım 06560 Söğütözü-Ankara
Telefon: +90 312 292 5500Fax: +90 312 292 5555
tepav@tepav.org.tr / tepav.org.trTEPAV veriye dayalı analiz yaparak politika tasarım sürecine katkı sağlayan, akademik etik ve kaliteden ödün vermeyen, kar amacı gütmeyen, partizan olmayan bir araştırma kuruluşudur.
Sigortalı ücretli kadın istihdamı geçen yıla göre 238 bin artarak nisan ayı sonunda 3 milyon 324 bine ulaştı.
ANKARA - Sigortalı ücretli kadın istihdamı geçen yıla göre 238 bin (yüzde 7,7), bir önceki aya göre 21 bin (yüzde 0,6) artarak nisan ayı sonunda 3 milyon 324 bine ulaştı.
TEPAV İstihdam İzleme Bülteni’nin 29. sayısı yayımlandı. Bültene göre, kadın istihdam artışına sektörel bazda bakıldığında 63 bin artışla (yüzde 62) bina ve çevre düzenleme faaliyetleri en çok artış yaşanan sektör oldu. Bu sektörü 29 bin artışla perakende ticaret, 24 bin artışla eğitim ve 20 bin artışla yiyecek ve içecek hizmeti faaliyetleri sektörleri takip etti. Kadın istihdamındaki oransal artışlara bakıldığında ise kamu yönetimi ve savunma, zorunlu sosyal güvenlik sektörü yüzde 118 ile en fazla değişim yaşanan sektör oldu. Bunu ev içi çalışanların faaliyetleri, madenciliği destekleyici hizmet ve bina ve çevre düzenleme faaliyetleri sektörleri izledi.
Kadın İstihdam Artışında Antalya Ankara ve İzmir’i Geride Bıraktı
Sigortalı ücretli kadın istihdamında geçen yıla göre 73 ilde artış, 8 ilde azalma yaşandı. Artış yaşanan illerin başında 84 binlik istihdam artışıyla İstanbul geldi. İstanbul’u 15 bin istihdam artışı ile Antalya izledi. Antalya bu artışla kadın istihdamında Ankara ve İzmir’i geride bıraktı. Oransal artışlara bakıldığında geçen yıla göre en çok artış yaklaşık yüzde 20 ile Batman’da yaşandı.
Geçen yıla göre kadın istihdamının en çok azaldığı il ise Ardahan oldu. Ardahan’ı Ağrı, Artvin, Muş, Erzincan, Bayburt, Kırşehir ve Rize izledi.
Kadın İstihdam Yoğunluğunun En Yüksek Olduğu İl Edirne…
Kadın istihdamının ildeki toplam istihdama oranına bakıldığında, yüzde 33,1 oranıyla Edirne’nin kadın istihdamı en yüksek il olduğu belirlendi. Edirne’yi Denizli, İzmir, İstanbul, Karaman ve Kırklareli takip izledi. Kadın istihdam yoğunluğunun en az olduğu il ise yüzde 9,6 ile Şırnak oldu. Şırnak’ı Siirt, Mardin, Bitlis, Van ve Ağrı takip etti. Kadın istihdam oranının en düşük olduğu 15 ile bakıldığında 9’unun Doğu Anadolu, 4’ünün ise Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde olduğu belirlendi. Kadın istihdam yoğunluğu en düşük 15 il içersinde yer alan Kahramanmaraş ve Yozgat illeri ise dikkat çekti.
Kadın Esnaf Yoğunluğunda Eskişehir Lider…
İldeki kadın esnaf sayısının ildeki toplam esnaf sayısına oranına bakıldığında Eskişehir’in yüzde 27,4 ile kadın esnaf oranı en yüksek il olduğu görüldü. Eskişehir’i Yalova, Bilecik, İzmir, Uşak ve Çanakkale izledi. Kadın esnaf oranının en düşük olduğu il ise yüzde 5,4 ile Siirt oldu. Siirt’i Şırnak, Bitlis, Van, Hakkâri ve Ağrı takip etti. Kadın esnaf sayısı yoğunluğunun en düşük olduğu 15 ilin 14’ü Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesinde buluyor. Sigortalı kadın çalışan sayısında olduğu gibi kadın esnaf sayısında da Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgelerinin geri kaldığı görüldü.
Kadın Çiftçi Yoğunluğunda Rize İlk Sırada…
İldeki kadın çiftçi sayısının ildeki toplam çiftçi sayısına oranına bakıldığında yüzde 43,3 ile Rize ilk sırada yer aldı. Rize’nin ardından Bartın, Karabük, Zonguldak, Burdur ve Trabzon geldi. Kadın çiftçi yoğunluğunun en fazla olduğu 15 ilin 9’u Karadeniz Bölgesi’nde bulunuyor.
Kadın çiftçi sayısı yoğunluğunun en düşük olduğu illerin başında ise Siirt geldi. Siirt hem kadın esnaf sayısında hem de çiftçi sayısında en kötü performans gösteren il oldu. Siirt’i Van, Ağrı, Bitlis, Diyarbakır ve Kars takip etti.
Kadın Kamu Çalışanı Yoğunluğunda İzmir Birinci Sırada…
İldeki kadın kamu çalışanı sayısının ildeki toplam kamu çalışanı sayısına oranına bakıldığında yüzde 40,9 ile İzmir ilk sırada yer aldı. İzmir kadın kamu çalışanı sayısında İstanbul’u geri bıraktı. İzmir’i, İstanbul, Antalya, Bursa, Aydın ve Denizli takip etti. Kadın kamu istihdamı oranının en düşük olduğu il yüzde 12,5 oran ile Hakkâri oldu. Hakkâri’den sonra kadın kamu çalışanı oranı en düşük olan diğer şehirler, Şırnak, Siirt, Bingöl, Bayburt ve Tunceli olarak belirlendi. Kadın kamu istihdamı oranının en düşük olduğu 15 ilin 12’si Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu Bölgelerinde yeraldı.