TEPAV web sitesinde yer alan yazılar ve görüşler tamamen yazarlarına aittir. TEPAV'ın resmi görüşü değildir.
© TEPAV, aksi belirtilmedikçe her hakkı saklıdır.
Söğütözü Cad. No:43 TOBB-ETÜ Yerleşkesi 2. Kısım 06560 Söğütözü-Ankara
Telefon: +90 312 292 5500Fax: +90 312 292 5555
tepav@tepav.org.tr / tepav.org.trTEPAV veriye dayalı analiz yaparak politika tasarım sürecine katkı sağlayan, akademik etik ve kaliteden ödün vermeyen, kar amacı gütmeyen, partizan olmayan bir araştırma kuruluşudur.
Politika Notu / Ali Sökmen
"Bulut bilişim, veri ve yazılımların cihazlar yerine veri merkezlerinde saklanıp işlendiği, bu verilere cihazların kapasitesinden bağımsız olarak İnternet üzerinden erişilebildiği bir kullanım modelidir. Bu sayede bilişim kullanıcıları altyapı alımından hizmet alımına yönelmiş, kapasite ihtiyaçlarına göre “kullandığın kadar öde” modeliyle ortak havuzların veri ve işlem gücünden uygun bedeller karşılığında faydalanmaya başlamıştır. Bulut bilişim, boyut farkı gözetmeksizin bütün firmalar için önemli maliyet avantajları sunmaktadır.
Bulut bilişimin en önemli kullanım avantajları talep değişimine kolay adapte olmasından kaynaklanan esnekliği, plansız değişikliklere hızlı adapte olması, her yerden kolay erişilebilir olması ve sistem güvenilirliğidir. Ekonomik avantajları ise kullanım maliyetinin genelde tam kapasite altında çalışan sabit donanımlardan daha ucuz olması, “kullandığın kadar öde” prensibiyle çalışması, yatırım maliyetini düşürmesi, değişen piyasa koşullarına daha hızlı cevap vermeyi sağlaması ve enerji verimliliği daha yüksek olduğundan çevreye karşı daha duyarlı olmasıdır. Bu politika notunda bulut bilişim alanında Türkiye’nin önündeki fırsatların büyüklüğünden ve niteliğinden, bu fırsatlara ilişkin kısıtlardan ve yurtdışında örnek alınabilecek bazı kamu politikalarından bahsedilmekte, Türkiye’nin bulut bilişim alanındaki fırsatları daha iyi değerlendirmesi için alabileceği önlemler için öneriler getirilmektedir..."
27/11/2024
26/11/2024
26/11/2024
25/11/2024
24/11/2024