TEPAV web sitesinde yer alan yazılar ve görüşler tamamen yazarlarına aittir. TEPAV'ın resmi görüşü değildir.
© TEPAV, aksi belirtilmedikçe her hakkı saklıdır.
Söğütözü Cad. No:43 TOBB-ETÜ Yerleşkesi 2. Kısım 06560 Söğütözü-Ankara
Telefon: +90 312 292 5500Fax: +90 312 292 5555
tepav@tepav.org.tr / tepav.org.trTEPAV veriye dayalı analiz yaparak politika tasarım sürecine katkı sağlayan, akademik etik ve kaliteden ödün vermeyen, kar amacı gütmeyen, partizan olmayan bir araştırma kuruluşudur.
Değerlendirme Notu / H. Çağlayan Dündar
16 Eylül 2024’te ilan edilen Türkiye'nin "Tech Visa" programı, yabancı girişimcileri, teknoloji yeteneklerini ve yatırımcıları ülkeye çekmek amacıyla başlatılan ve Türkiye’nin teknoloji ve inovasyon alanında bölgesel bir merkez olma vizyonu ile uyumlu stratejik bir girişimi temsil etmektedir. Bu program, Türkiye'deki nitelikli iş gücünü artırarak inovasyonu teşvik etmeyi ve ekonomik büyümeyi desteklemeyi amaçlayarak, yetenekli profesyonellerin ülkeye giriş ve ikametini kolaylaştırmayı hedeflemektedir.
Estonya, Amerika Birleşik Devletleri, Kanada ve Singapur gibi ülkelerdeki benzer programlarla karşılaştırıldığında, Türkiye'nin "Tech Visa" programı, güçlü yönleri ve iyileştirme alanlarının bir karışımını ortaya koymaktadır. Türkiye’nin programı, başvuru süreçlerinin basitleştirilmesi, girişimcilere yönelik hedefli destekler ve Türkiye’nin dijital dönüşüm hedefleri ile uyum gibi avantajlar sunmaktadır. Ancak, bürokratik engellerin giderilmesi, rekabetçi teşviklerin sağlanması ve programın küresel teknoloji toplulukları arasında görünürlüğünün artırılması gibi bazı zorluklar da mevcuttur.
"Tech Visa" programı, inovasyon, dijitalleşme ve insan sermayesinin geliştirilmesini vurgulayan Türkiye'nin 12. Kalkınma Planı ve Orta Vadeli Programı (OVP) ile yakından uyumludur. Küresel teknoloji yeteneklerini çekerek ve dinamik bir girişimcilik ortamını teşvik ederek; program, Türkiye'nin ekonomik büyüme ve rekabetçilik için stratejik hedeflerini desteklemektedir.
"Tech Visa" programının potansiyelini tam olarak gerçekleştirmek için Türkiye'nin daha kapsamlı bir yaklaşım benimsemesi gerekmektedir; bu, düzenleyici reformlar, finansal teşviklerin güçlendirilmesi ve inovasyonu destekleyen altyapının iyileştirilmesini içermelidir. Ayrıca, Türkiye’nin teknoloji ve inovasyon merkezi olarak avantajlarını aktif bir şekilde tanıtması, coğrafi konumunun ve büyüyen dijital ekonomisinin sunduğu benzersiz fırsatlardan yararlanması gerekmektedir.
Bu değerlendirme notu, Türkiye'nin "Tech Visa" programının derinlemesine bir değerlendirmesini sunarak, benzer dünya çapındaki girişimlerle karşılaştırmalı bir analiz yapmakta ve programın etkinliğini artırmak için stratejik önerilerde bulunmaktadır. Böylece, Türkiye'nin küresel teknoloji yetenekleri ve inovasyon için önde gelen bir destinasyon olarak konumunu güçlendirebilecektir.
Değerlendirme notunun tamamına buradan ulaşabilirsiniz.
Konu hakkındaki daha önceki yazılara aşağıdaki bağlantılardan ulaşabilirsiniz.
02/01/2025
31/12/2024
30/12/2024
30/12/2024
24/12/2024