TEPAV web sitesinde yer alan yazılar ve görüşler tamamen yazarlarına aittir. TEPAV'ın resmi görüşü değildir.
© TEPAV, aksi belirtilmedikçe her hakkı saklıdır.
Söğütözü Cad. No:43 TOBB-ETÜ Yerleşkesi 2. Kısım 06560 Söğütözü-Ankara
Telefon: +90 312 292 5500Fax: +90 312 292 5555
tepav@tepav.org.tr / tepav.org.trTEPAV veriye dayalı analiz yaparak politika tasarım sürecine katkı sağlayan, akademik etik ve kaliteden ödün vermeyen, kar amacı gütmeyen, partizan olmayan bir araştırma kuruluşudur.
Değerlendirme Notu / H. Ekrem Cunedioğlu
Türkiye'de kadınların işgücü piyasasına katılımı ve istihdamı, 2019-2020 dönemi hariç 2006’dan beri artış eğilimini sürdürse de hala erkeklerle veya diğer ülkelerle kıyaslandığında oldukça düşük seviyelerdedir. Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) verilerine göre, kadınların istihdam oranı 2023 yılında %31,3 iken, erkeklerde bu oran %65,7 olarak gerçekleşmiştir. Bu düşük kadın istihdam oranıyla Türkiye, OECD ülkeleri arasında Güney Afrika’dan sonra en düşük kadın istihdam oranına sahip ülke konumundadır.
Kadınların işgücü piyasasına katılımı ve istihdamı, ekonomik büyüme, kalkınma ve toplumsal cinsiyet eşitliği açılarından büyük bir öneme sahiptir. Kadının işgücü piyasasındaki durumunu ve yaşadığı sorunları incelemeyi amaçlayan bu not üç bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde Türkiye’de kadın istihdamının mevcut durumu ve gelişimi alternatif göstergeler ve yaklaşımlarla değerlendirilmiş, Türkiye’nin bu alanda kendi potansiyelinin oldukça gerisinde olduğu sonucuna varılmıştır. İkinci bölümde kadın istihdamının niteliğine odaklanılmıştır. İki nitelik göstergesi üzerinden yapılan değerlendirme, Türkiye’de kadınların en az iş bulmak kadar nitelikli iş bulmak konusunda da sıkıntı çektiğini göstermiştir. Kadın istihdam ve işgücüne katılım oranlarının neden düşük olduğu sorusuna cevap aranan üçüncü bölümde ise özellikle toplumsal yapının ve cinsiyetler arası ücret eşitsizliğinin kadınların işgücü piyasasındaki durumuna yönelik etkileri incelenmiştir. Üçüncü bölümdeki analizler, Türkiye’deki toplumsal cinsiyet ideolojisinin, kadınların hem işgücüne katılımını azaltan hem de düşük ücret veya yüksek ücret eşitsizliği sunan meslek/sektörlere yönelmelerini sağlayan bir faktör olarak işgücü piyasasında kadınların karşısındaki en büyük engellerden biri olduğunu göstermektedir.
Değerlendirme notunun tamamına buradan ulaşabilirsiniz.
14/01/2025
06/01/2025
02/01/2025
31/12/2024
30/12/2024