TEPAV web sitesinde yer alan yazılar ve görüşler tamamen yazarlarına aittir. TEPAV'ın resmi görüşü değildir.
© TEPAV, aksi belirtilmedikçe her hakkı saklıdır.
Söğütözü Cad. No:43 TOBB-ETÜ Yerleşkesi 2. Kısım 06560 Söğütözü-Ankara
Telefon: +90 312 292 5500Fax: +90 312 292 5555
tepav@tepav.org.tr / tepav.org.trTEPAV veriye dayalı analiz yaparak politika tasarım sürecine katkı sağlayan, akademik etik ve kaliteden ödün vermeyen, kar amacı gütmeyen, partizan olmayan bir araştırma kuruluşudur.
Değerlendirme Notu / Güven Sak
İklim değişikliği gündemi elli yıl sonra çevreden merkeze geliyor. Neden elli yıl? İklim değişikliği konusunda farkındalık yaratmak üzere iklim aktivistlerini bir araya getiren Greenpeace’in kuruluşu 1971’de. Şimdi Atlantik’in iki yakasında 2015 Paris İklim Anlaşması’nı merkeze alan Yeşil Yeni Mutabakat (YYM)’a dayalı bir üretim ve ticaret bölgesi şekilleniyor.
Türkiye, 2015 yılında ilk imzacılarından biri olduğu Paris İklim Anlaşması’nı nihayet Ekim 2021’de Meclisten geçirerek onayladı. Böylece dekarbonizasyon kulübüne dahil olmak için ilk adımı attı. Cumhurbaşkanı Erdoğan ayrıca 2053’ün Türkiye için net sıfır karbon emisyonu yılı olacağını açıklayarak ortaya iddialı bir hedef koydu. Avrupa Birliği’nin 2050, Çin’in 2060 ve Hindistan’ın 2070 olarak açıkladığı net sıfır karbon emisyonu yılı hedefi de böylece belirlenmiş oldu.
Halen karbon salım tutarı 500 milyon ton civarında ve havaya salınmadan saklanabilecek tutarın 80 milyon ton olduğu düşünülürse, net sıfır hedefi için 2053 yılını belirlemek önemli bir iddia. Türkiye’nin şimdi Paris Anlaşması çerçevesinde yeni bir niyet beyanı belgesi açıklaması gerekiyor öncelikle. Ama bunun ötesinde Türkiye’nin öncelikle neyi neden yapacağına karar vermesi ve öncelikle YYM’nin içerdiği ikiz dönüşümün kapsamlı bir ekonomik reform programı anlamına geldiğini idrak etmesi gerekiyor.
Bu notun amacı, yeşil ve dijital dönüşümün nasıl bir kapsamlı bir reform stratejisi olduğunun altını çizmek esasen. Türkiye’nin zaten uzun bir süreden beri uluslararası rekabet gücünü korumak için kapsamlı bir reform stratejisine ihtiyacı vardı. Türkiye’nin yeşil sanayi devrimine intibakı için gereken reform stratejisi, Türkiye’nin uluslararası rekabet gücünü de artıracak.
Değerlendirme notunun tamamına erişmek için tıklayınız.
Bu not 03.01.2022 tarihinde Dünya gazetesinde yayımlanmıştır.