TEPAV web sitesinde yer alan yazılar ve görüşler tamamen yazarlarına aittir. TEPAV'ın resmi görüşü değildir.
© TEPAV, aksi belirtilmedikçe her hakkı saklıdır.
Söğütözü Cad. No:43 TOBB-ETÜ Yerleşkesi 2. Kısım 06560 Söğütözü-Ankara
Telefon: +90 312 292 5500Fax: +90 312 292 5555
tepav@tepav.org.tr / tepav.org.trTEPAV veriye dayalı analiz yaparak politika tasarım sürecine katkı sağlayan, akademik etik ve kaliteden ödün vermeyen, kar amacı gütmeyen, partizan olmayan bir araştırma kuruluşudur.
TEPAV Politika Analisti Murat Kenanoğlu, Akdeniz'de altyapı ve lojistiği geliştirmeye yönelik T20 politika notu serisinde ortak yazar olarak yer aldı.
Think20 (T20), araştırmaya dayalı politika önerisi sunan G20 üye devletlerinin önde gelen düşünce kuruluşlarından oluşan bir gruptur. T20 girişimi, 2012 yılında G20'nin Meksika başkanlığında başlamış ve o zamandan beri temel politika geliştirme süreçlerine ve kararlarına katkıda bulunmuştur. Türkiye'yi temsil eden T20'nin bir parçası olarak TEPAV'ın analistleri yıllar boyunca uzmanlıklarını geliştirmişlerdir. Hem G20 hem de T20'nin İtalya başkanlığında, çeşitli konularda politika notları yayımlanmıştır. Bu politika notlarından biri de ortak yazarları arasında Raffaele Della Croce (OECD), Karim El Eynaoui (Policy Center for the New South), Youssef El Jai (Policy Center for the New South), Alessandro Gili (Istituto per gli Studi di Politica Internazionale (ISPI)), Alin Horj (OECD), Murat Kenanoğlu (TEPAV) ve Carlo Secchi (Istituto per gli Studi di Politica Internazionale (ISPI)) bulunan “Akdeniz için Bölgesel Bağlantı Ortaklığı” başlıklı politika notu olmuştur. Yazarların tümü, T20 Altyapı Yatırımı ve Finansmanı Görev Gücü'nün bir parçasıdır.
Politika notu, COVID-19 pandemisinin Akdeniz bölgesinde sürdürülebilir ve kapsayıcı ekonomik kalkınma için bir fırsat sunan küresel değer zincirlerinde ve trendleri yeniden şekillendirmede değişikliklere yol açtığının altını çizmektedir. Akdeniz bölgesi, sınırlı bağlantı ve altyapı yatırımlarının eksikliği nedeniyle ticaret ve küresel değer zincirleri potansiyelinin altında kalmaktadır. Bu denklemdeki en önemli faktörlerden biri Ortadoğu ve Kuzey Afrika (MENA) bölgesinin gelişimidir. 2030 yılına kadar sadece yeni altyapıyı korumakla kalmayıp aynı zamanda yeni altyapı oluşturmak için yılda en az 100 milyar ABD doları tutarında yatırım yapılması gerektiği tahmin edilmektedir. Bu nedenle politika notu, altyapı bağlantısına yönelik yatırımlar konusunda işbirliği ve diyalog için bölgesel bir platformun oluşturulmasının önemini vurgulamaktadır. Bu platform, ticari düzenlemeleri ve iş ortamını iyileştirecek ve çok arzu edilen özel yatırımları MENA bölgesine çekecektir. Ticaretin kolaylaştırılması için operasyonel standartların eşit seviyeye getirilmesi ve politika uyumunun sağlanması, Akdeniz'in iki kıyısında ticaretin kalitesini ve birlikte çalışabilirliğini artıracaktır. Bu entegre lojistik platforma ulaşmanın temel dayanağı, limanlar ve Özel Ekonomik Bölgeler (SEZ) arasında anlaşmaların yapılmasıdır. MENA bölgesinin enerji talebi 2040 yılına kadar neredeyse iki katına çıkacağından, gelişmekte olan bir başka işbirliği alanı da enerjidir. Yenilenebilir enerji üretimi, gaz koridorlarının oluşturulması ve elektriği tamamlayan hidrojenin yükselişi ortaya çıkan ve devam eden işbirliği alanlarıdır.
Akdeniz bölgesinin tam potansiyeline ulaşması için yazarlar, lojistik ve ticareti artırma konusunda dikkate alınması gereken adımlara ve reformlara özel vurgu yapmaktadır. Birkaçını belirtmek gerekirse; özel yatırımları çekmek için altyapı yönetişimini geliştirmek, ortak standartlar oluşturmak için altyapının kalitesini, uyumluluğunu ve birlikte çalışabilirliğini arttırarak işbirliği yapmak, limanların kapasitesini ve verimliliğini ve aynı zamanda iç bölgelere bağlantısallığını iyileştirerek enerji sektöründe de rekabeti ve özel yatırımcıların girişini teşvik etmek vurgulanan noktalar arasındadır.
İngilizce olarak yayımlanan politika notuna erişmek için tıklayınız.
İtalya'nın T20 başkanlığı hakkında daha fazla bilgi edinmek için buraya tıklayabilirsiniz.
22/11/2024
20/11/2024
20/11/2024
19/11/2024
19/11/2024