TEPAV web sitesinde yer alan yazılar ve görüşler tamamen yazarlarına aittir. TEPAV'ın resmi görüşü değildir.
© TEPAV, aksi belirtilmedikçe her hakkı saklıdır.
Söğütözü Cad. No:43 TOBB-ETÜ Yerleşkesi 2. Kısım 06560 Söğütözü-Ankara
Telefon: +90 312 292 5500Fax: +90 312 292 5555
tepav@tepav.org.tr / tepav.org.trTEPAV veriye dayalı analiz yaparak politika tasarım sürecine katkı sağlayan, akademik etik ve kaliteden ödün vermeyen, kar amacı gütmeyen, partizan olmayan bir araştırma kuruluşudur.
TEPAV İstihdam İzleme Bülteni’nin 100. sayısı yayımlandı.
Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Eylül 2020 verilerine göre, 4/a sigortalı ücretli istihdamında yılın ikinci yarısı itibarıyla gözlenen toparlanma eğilimi devam etmiş, çalışan sayısı bir önceki yıla göre yüzde 3,9 oranında (558 bin) artarak 15 milyona ulaşmıştır.
Eylül 2020’de Eylül 2019’a göre 16 sektörde çalışan sayısı artarken, 6 sektörde gerilemiştir. Sigortalı ücretli çalışan sayısı en fazla azalan sektör (yüzde 50,4) hanehalklarının işverenler olarak faaliyeti sektörüdür. Ev içi çalışan personeli kapsayan ve yaklaşık 2/3’ünün sigorta kapsamı dışında olduğu bu grup, hafta sonu sokağa çıkma yasakları gibi pandemiye yönelik kısıtlayıcı tedbirlerden en olumsuz etkilenen sektör olmuştur. Diğer taraftan, ev hizmetlerinde 10 günden fazla çalışanlar sektörü bu dönemde istihdamı en fazla artan sektördür (yüzde 28,7). Dolayısıyla, çalışma günlerinin sınırlanması nedeniyle, ev içi çalışanlardan yarı zamanlı nitelikteki işlere kayışların da gerçekleştiği düşünülmektedir. İstihdamı daralan diğer sektörler; yüzde 11,9 azalışla konaklama ve yiyecek ve içecek hizmeti faaliyetleri ile yüzde 9 azalışla kültür, sanat, eğlence, dinlence ve spor sektörüdür. Bu gelişmeler turizm ve hizmet sektörü bağlantılı istihdamın henüz toparlanamadığını göstermektedir. Antalya ve Muğla’nın çalışan sayısı en hızlı azalan ilk beş il arasında olması da bu görüşü desteklemektedir. Salgın döneminde önem kazanan insan sağlığı ve sosyal hizmetler sektörü, Ekim 2020’de de istihdamı yıllık olarak en fazla artan (yüzde 26,3) sektör olmuştur.
Yüksek çözünürlüklü infografik için tıklayınız.
Bültene erişmek için tıklayınız.