TEPAV web sitesinde yer alan yazılar ve görüşler tamamen yazarlarına aittir. TEPAV'ın resmi görüşü değildir.
© TEPAV, aksi belirtilmedikçe her hakkı saklıdır.
Söğütözü Cad. No:43 TOBB-ETÜ Yerleşkesi 2. Kısım 06560 Söğütözü-Ankara
Telefon: +90 312 292 5500Fax: +90 312 292 5555
tepav@tepav.org.tr / tepav.org.trTEPAV veriye dayalı analiz yaparak politika tasarım sürecine katkı sağlayan, akademik etik ve kaliteden ödün vermeyen, kar amacı gütmeyen, partizan olmayan bir araştırma kuruluşudur.
Değerlendirme Notu/ Eren Çağdaş Bilgiç, Dr. Asmin Kavas Bilgiç, Yakup Peker
Dünyayı etkisi altına alan yeni tip korona virüs (COVID-19) kısa süre içinde tüm insanlığı tehdit eder hale geldi. Hükümetler, yerel yönetim birimleri, uluslararası kurumlar, özel sektörler geliştirdikleri ve üstünde kafa yordukları çözüm yolları ile salgınla mücadele etmenin yollarını arıyorlar.
Dünya nüfusunun yaklaşık yüzde 55’i kentsel mekânlarda yaşıyor. Dünya genelinde 4 milyondan fazla insanın yaşamını tehdit eden bu salgının, kentleşme oranı yüksek ABD ile Avrupa ülkelerinde kentleşme oranı düşük Afrika ve bazı Asya ülkelerine kıyasla daha hızlı yayılması, en yıkıcı etkilerin nüfusun yoğun olduğu bu kentlerde yaşandığını gösteriyor. Ülkeler, daha çok kentsel alanlarda etkisini gösteren bu salgınla mücadelede mühendislik ve dijital altyapı kabiliyetlerini geliştirerek, pandemi ile yüzleşmeye ve topluluk güdümlü, iletişim takibi sağlayan teknolojilerle COVID-19 yayılımını hafifletmenin yollarını arıyorlar. Bu süreçte ülkeler, (i) dijital altyapıların güçlendirilmesi, (ii) yapay zeka teknolojilerinin sürece entegre edilmesi, (iii) mekânsal takip sistemleri ile vatandaşların hareketliliğinin ölçümü, (iv) hastalığın yayılma trendleri ve (v) sağlık durumu takibi gibi akıllı kent uygulamalarını, her geçen gün geliştirmeye çalışıyor.
“Akıllı kent uygulamaları, salgın hastalıklarla mücadelede yeni bir dönemin kapılarını mı aralıyor?” sorusu bu çalışmanın temel odağını oluşturuyor. Çalışma kapsamına bu sorunun yanıtı, ülkelerin Covid-19 mücadelesinde geliştirdikleri akıllı kent uygulamaları üzerinden değerlendirilmiştir. Çalışma kapsamında ayrıca Türkiye’de pandemi döneminde geliştirilen akıllı kent uygulamaları dikkate alınarak, ülkemiz için genel çıkarımlarda da bulunulmaya çalışılmıştır.
Değerlendirme notunun tamamına erişmek için tıklayınız.