TEPAV web sitesinde yer alan yazılar ve görüşler tamamen yazarlarına aittir. TEPAV'ın resmi görüşü değildir.
© TEPAV, aksi belirtilmedikçe her hakkı saklıdır.
Söğütözü Cad. No:43 TOBB-ETÜ Yerleşkesi 2. Kısım 06560 Söğütözü-Ankara
Telefon: +90 312 292 5500Fax: +90 312 292 5555
tepav@tepav.org.tr / tepav.org.trTEPAV veriye dayalı analiz yaparak politika tasarım sürecine katkı sağlayan, akademik etik ve kaliteden ödün vermeyen, kar amacı gütmeyen, partizan olmayan bir araştırma kuruluşudur.
Değerlendirme Notu / Aycan Kulaksız, Cansu Doğanay
Daha önce “Türkiye’de Genç İşsizliğinde Tek Sorun Yetenek Uyumsuzluğu Değil” yazısında genç işsizliğini eğitim durumu ve cinsiyet temelli yaklaşımlarla ele almanın gerekliliğini ayrıca işsizlik politikaları ve işgücüne katılım politikalarının da birlikte değerlendirilmesinin önemli olduğundan bahsetmiştik. Genç işsizliği sorununun süregelmesi nedeniyle genç işsizliği konusuna güncel verilerle tekrar değinmek istedik. 2018 TÜİK Hanehalkı İşgücü Anketi Mikro Veri Seti’nden ve TÜİK İşgücü İstatistikleri’nden elde ettiğimiz sonuçlar doğrultusunda genç işsizliğini cinsiyet ve eğitim ayrımlarında incelemenin ve bu yönde politikalar tasarlamanın gerekliliği bir kez daha ortaya çıkıyor.
İşsizlik oranları yaş gruplarına göre incelendiğinde işsizlik oranının en yüksek olduğu yaş grubunun 20-24 yaş grubu olduğu görülüyor. 20-24 yaş grubu genelinde işsizlik oranı yüzde 22. Bu demek oluyor ki; 2018 yılında işgücüne katılmak isteyen 20-24 yaş grubunda her 100 kişiden 22’si işsizdi.
Değerlendirme notunun tamamına erişmek için tıklayınız.