TEPAV web sitesinde yer alan yazılar ve görüşler tamamen yazarlarına aittir. TEPAV'ın resmi görüşü değildir.
© TEPAV, aksi belirtilmedikçe her hakkı saklıdır.
Söğütözü Cad. No:43 TOBB-ETÜ Yerleşkesi 2. Kısım 06560 Söğütözü-Ankara
Telefon: +90 312 292 5500Fax: +90 312 292 5555
tepav@tepav.org.tr / tepav.org.trTEPAV veriye dayalı analiz yaparak politika tasarım sürecine katkı sağlayan, akademik etik ve kaliteden ödün vermeyen, kar amacı gütmeyen, partizan olmayan bir araştırma kuruluşudur.
12 Aralık'ta TEPAV ve Public Journalism Club (PJC) tarafından düzenlenen “Sınır Ötesi İş Birliğinin Bölgesel Kalkınma Potansiyeli” başlıklı toplantıda, Ermenistan ile Türkiye arasındaki ilişkilerin normalleşme sürecine ilişkin stratejiler ele alındı. Toplantıda, medya analizi, ekonomi ve turizm gibi iş birliği olanakları da değerlendirildi.
TEPAV ve Public Journalism Club (PJC) 12 Aralık’ta “Sınır Ötesi İş Birliğinin Bölgesel Kalkınma Potansiyeli” başlıklı bir toplantı düzenledi.
Türkiye ile Ermenistan arasındaki normalleşme sürecinin, ekonomik entegrasyon ve bölgesel iş birliği açısından sunduğu fırsatların vurgulandığı toplantıda, Ani Köprüsü gibi tarihi yapıların restorasyonu ve turizme kazandırılması önerildi ve bu girişimlerin ekonomik ve kültürel bağları güçlendirebileceği ifade edildi. Bunula birlikte, bölgenin kültürel ve eko-turizm potansiyellerinin geliştirilmesi için yeni bir turizm strateji oluşturulmasının gerekliliği de dile getiridi.
Ermenistan'ın ticaret ağını çeşitlendirme ve Avrupa Birliği ile ekonomik ilişkilerini derinleştirme çabalarının, Türkiye ile stratejik ortaklık geliştirilmesi açısından fırsat yaratabileceği belirtilen toplantıda, enerji koridorlarının genişletilmesi ve lojistik altyapının güçlendirilmesi, iki ülke arasındaki ilişkilerde yeni bir döneme işaret edebilecek unsurlar olarak değerlendirildi.
Medya önemli rol oynuyor
TEPAV ve PJC tarafından yapılan medya analizi, Türk ve Ermeni toplumlarının normalleşme sürecine dair algılarını anlamak için önemli veriler sundu. Türk medyasında, 2021'den itibaren "normalleşme" ve "iş birliği" gibi kavramların daha sık yer aldığı ve Ermenistan'a yönelik pozitif bir dilin hakim olduğu belirtildi. Bu durum, Türkiye'deki resmi söylemlerle medya içerikleri arasındaki uyuma dikkat çekti.
Ermenistan kamuoyunda ise süreçle ilgili bazı belirsizlikler ve güven eksikliklerinin olduğu gözlemlendi. Medyada zaman zaman kutuplaşmış ve hedef odaklı anlatıların, kamuoyunun algısını olumsuz yönde etkileyebileceği ve sürecin başarılı bir şekilde ilerlemesini zorlaştırabileceği belirtilerek bu bağlamda, daha etkili bir iletişim stratejisinin önemi vurgulandı.
İki ülke arasında iş birliği potansiyeli var
Toplantıda, Rusya-Ukrayna Savaşı'nın bölgedeki güç dengelerini sarstığı ve Rusya'nın bölgedeki etkisinin azaldığı bir dönemde, Türkiye-Ermenistan normalleşme sürecinin hız kazanması için uygun bir konjonktür oluştuğu ifade edildi. Ayrıca, 2023 depremi sonrası insani yardım amacıyla sınırın geçici olarak açılmasının, iki ülke arasındaki iş birliği potansiyelini bir kez daha gözler önüne serdiği vurgulanmıştır.
Bölgesel istikrar ve kalkınma için normalleşme süreci önemli
Toplantıda, Ermenistan ile Türkiye arasındaki normalleşme sürecinin bölgesel istikrar ve ekonomik kalkınma açısından kritik önem arz ettiği ve sürecin başarısında medya ve kamuoyu algılarının doğru yönetiminin temel unsurlar arasında olduğu vurgulandı. Enerji, lojistik ve turizm sektörlerinde geliştirilecek ortak projelerin, iki ülke arasındaki iş birliğini güçlendirebileceği ifade edilirken jeopolitik dinamiklerin etkili biçimde yönetilmesiyle, uzun vadeli barış ve kalkınma hedeflerine ulaşılabileceği sonucuna varıldı.