The articles and opinions on the TEPAV website are solely those of the authors and do not represent the official views of TEPAV.
© TEPAV, all rights reserved unless otherwise stated.
Söğütözü Cad. No:43 TOBB-ETÜ Campus, Section 2, 06560 Söğütözü-Ankara
Phone: +90 312 292 5500Fax: +90 312 292 5555
tepav@tepav.org.tr / tepav.org.trTEPAV is a non-profit, non-partisan research institution that contributes to the policy design process through data-driven analysis, adhering to academic ethics and quality without compromise.
Türkiye ile Avrupa Birliği arasında açılması beklenen Gümrük Birliği’nin güncellenmesine yönelik müzakere konuları Brüksel’de düzenlenen “Türkiye - AB Gümrük Birliği’nin Geleceği” konulu toplantıda değerlendirildi.
TEPAV uzmanlarının katıldığı etkinlik, İktisadi Kalkınma Vakfı (İKV) ile Alman Friedrich Naumann Vakfı tarafından 7 Mart tarihinde gerçekleştirildi. Toplantıda, Gümrük Birliği’nin güncellenmesine yol açan nedenlerin yanı sıra bugün gelinen aşamada mevcut durumun bir değerlendirilmesi yapıldı ve müzakerelerde karşılaşılabilecek zorluklar ve modernizasyon çabalarından beklenen etkiler tartışıldı.
Toplantının açılış konuşmasını yapan Türkiye’nin AB Daimi Temsilcisi Büyükelçi Faruk Kaymakçı, Gümrük Birliği’nden kaynaklanan asimetrik duruma dikkat çekerken müzakerelerin siyasallaştırılmamasının önemini vurguladı. Kaymakçı, Gümrük Birliği kapsamında iki taraf arasındaki ticaret çerçevesinin yeni alanlara doğru açılımının ve Türkiye’yi yakından ilgilendiren ulaştırma alanındaki kotaların kaldırılmasının gereği üzerinde durdu.
Toplantıda konuşan Avrupa Komisyonu Komşuluk ve Genişleme Genel Müdürlük yetkilisi Michele Villani, Gümrük Birliği ile Türkiye’nin Avrupa iç pazarında önemli bir yere sahip olduğuna vurgu yaptı. Ayrıca, Gümrük Birliği’nin modernizasyonunun gelecekte iki taraf açısından yaratabileceği katkıların neler olabileceğini konusunda Avrupa Komisyonu’nun etki analizi değerlendirmesinin bulgularını paylaştı. Villani, müzakerelerde AB bakımından en kritik konulardan birinin AB’nin Türkiye’ye Gümrük Birliği özelinde karar mekanizmalarında nasıl yer vereceği ve bu alanda doğru bir dengenin tesis edilmesinin önemini işaret etti. Villani, bu süreçte Türkiye’nin güncellenme sonrası atılacak adımlarda uygulamadaki başarısı ve reform sürecine de dikkat çekti.
Toplantıda TEPAV adına konuşan G20 Çalışmaları Merkezi Direktörü M. Sait Akman, Gümrük Birliği’nin yeniden düzenlenmesi ihtiyacının arkasında yatan etkenleri analiz ettiği değerlendirmesinde, mevcut Gümrük Birliği düzenlemesinin günümüz ekonomisi ve ticaret şartlarını da dikkate alacak şekilde ele alınması gerektiği üzerinde durdu. Gümrük Birliği müzakerelerinin gerek Türkiye ve AB gerek küresel gelişmeler çerçevesinde zorlu bir süreç olacağına vurgu yapan Akman, özellikle Avrupa kamuoyunda ticaretin anlaşmalarına karşı artan tepkilerin yanı sıra Türkiye konusunun hassasiyetini koruduğunu ve sürecin siyasal etkilere açık olduğuna dikkat çekti.