The articles and opinions on the TEPAV website are solely those of the authors and do not represent the official views of TEPAV.
© TEPAV, all rights reserved unless otherwise stated.
Söğütözü Cad. No:43 TOBB-ETÜ Campus, Section 2, 06560 Söğütözü-Ankara
Phone: +90 312 292 5500Fax: +90 312 292 5555
tepav@tepav.org.tr / tepav.org.trTEPAV is a non-profit, non-partisan research institution that contributes to the policy design process through data-driven analysis, adhering to academic ethics and quality without compromise.
Değerlendirme Notu / Burcu Aydın Özüdoğru
Bugün 8 Mart Dünya Kadınlar Günü. 1900’lü yıllarda komünist/sosyalist akımın aradığı eşitlik mücadelesiyle kutlanmaya başlanan Kadınlar Günü, 1960’lar sonrasında küresel çerçevede artan feminizmin etkisiyle tüm dünyada kutlanmaya başlandı. Bugünü hala kutluyor olmamızın sebebi ise, yüzyıllık bir nostaljiden öte, maalesef küresel çerçevede cinsiyet eşitliğini sağlamaktan hala çok uzakta olmamızdandır.
2020’li yıllarda kadınlar hala dünyanın hiçbir yerinde erkeklerle eşit hak ve fırsatlara sahip değiller. Dünya Bankasının Kadınlar Günü haftasında yayımladığı “Kadın, İş Dünyası ve Hukuk” Raporunda, şiddet ve çocuk bakımıyla ilgili yasal farklılıklar dikkate alındığında, kadınların erkeklerin haklarının üçte ikisinden daha azına sahip olduğu ve en zengin ekonomilerin bile kadınlara eşit fırsat sunmadığı görülüyor. Bu oran kanunların uygulanmasına geldiğinde daha da kötüleşiyor. Resmi bu kadar kötüleştiren iki faktörden biri aile içi şiddet, cinsel taciz, çocuk yaşta evlilik ve kadın cinayetlerini kapsayan kadına şiddet olarak gösteriliyor. Bir diğeri ise bakım hizmetlerine sınırlı erişim imkanları olarak belirtiliyor. Yapılan çalışmalara göre, kadınlar erkeklere göre ücretsiz bakım işlerine günde ortalama 2,4 saat daha fazla zaman harcıyorlar ve bunun büyük bir kısmı da çocuk bakımına gidiyor.
Dünya Bankası Raporu, Türkiye’de kadınların erkeklere oranla yüzde 82,5 oranında eşit olduğunu gösteriyor. Eşitliği bozan kalemlerse ebeveynlik, evlilik, girişimcilik, ücret ve emekliliğe ilişkin düzenleme ve uygulamalar olarak sıralıyor. Yine bu rapora göre, Türk kadınlarının hakları Avrupa ve orta Asya bölgesindeki kadınlara göre daha kötü.
Değerlendirme notunun tamamına buradan ulaşabilirsiniz.