The articles and opinions on the TEPAV website are solely those of the authors and do not represent the official views of TEPAV.
© TEPAV, all rights reserved unless otherwise stated.
Söğütözü Cad. No:43 TOBB-ETÜ Campus, Section 2, 06560 Söğütözü-Ankara
Phone: +90 312 292 5500Fax: +90 312 292 5555
tepav@tepav.org.tr / tepav.org.trTEPAV is a non-profit, non-partisan research institution that contributes to the policy design process through data-driven analysis, adhering to academic ethics and quality without compromise.
Değerlendirme Notu/ Dr. Sait Akman
AB üyesi 28 ülkede (Brexit kararı gereği AB’den ayrılması gerekecek İngiltere de dahil) Avrupa Parlamentosu seçimleri 23-26 Mayıs tarihleri arasında yapıldı. Avrupa’da yükselen popülist politika tercihleri ve AB karşıtlığı ile küresel konularda ortaya çıkan sorunların yarattığı açmazların iç içe girdiği bir döneme denk gelen bu seçimler (AP seçimleri beş yılda bir Mayıs ayında yapılmaktadır) yeni AP kompozisyonunun ne gibi sonuçlar doğuracağı tartışmasını da beraberinde getirmektedir.
AB seçimlerinde korkulan olmakta ve AB’ye şüpheyle bakan siyasetçiler (Avroskeptikler) bu güzide AB kurumunda kilit bir yere mi sahip olmaktadır? Özellikle merkez siyasetin zemin kaybettiği bir dönemde AB’ye kuşkulu bakan ve küreselleşme konusunda endişeleri olan sağ ya da sol kanattaki kesimlerin Avrupa siyasetinde giderek belirleyici konuma doğru ne ölçüde mesafe almakta?
Küresel bağlamda yaşanan sorunların Avrupa’daki yansımaları hiç şüphesiz üye ülkelerin kendi iç seçim süreçlerinde ve siyasi hayatlarında da bir süredir yansıma bulmaktaydı. Örneğin Almanya’da Alternatif Alman Partisi AfD, Fransa’da Ulusal Cephe (Le Pen), İtalya’da Salvini’nin Lega’sı, İsveç’te İsveç Demokratları, Avusturya’da FPÖ, Belçika’da milliyetçi Flamanların, Macaristan’da Orban başında olduğu Fidesz vd. yükselişi Avrupa sevdalısı (pro-European) çevrelerde ciddi endişeleri de beraberinde getirmekte.
Değerlendirme notunun tamamına erişmek için tıklayınız.