TEPAV web sitesinde yer alan yazılar ve görüşler tamamen yazarlarına aittir. TEPAV'ın resmi görüşü değildir.
© TEPAV, aksi belirtilmedikçe her hakkı saklıdır.
Söğütözü Cad. No:43 TOBB-ETÜ Yerleşkesi 2. Kısım 06560 Söğütözü-Ankara
Telefon: +90 312 292 5500Fax: +90 312 292 5555
tepav@tepav.org.tr / tepav.org.trTEPAV veriye dayalı analiz yaparak politika tasarım sürecine katkı sağlayan, akademik etik ve kaliteden ödün vermeyen, kar amacı gütmeyen, partizan olmayan bir araştırma kuruluşudur.
Bir Startup Turkey daha geride kaldı. ETohum’un düzenlediği bu zirve her şubat Türkiye’de teknoloji, özellikle de İnternet girişimciliğiyle ilgilenen aşağı yukarı herkesi Antalya’da biraraya getiriyor. Bu sene altıncısı düzenlendi. Benim üçüncü gidişim. Perşembe sabah açılış konuşmalarını kaçırıp, ilk kahve arasında yetiştiğimde Rixos Downtown Otel’in artık Startup Turkey’in ana lokasyonu haline gelen birinci kat lobisi dolmuştu. Bu sene katılımcı sayısı 700’ü bulmuş.
Startup Turkey’e yoğun ilgiye rağmen salondaki enerji düşüklüğünü hissetmem uzun sürmedi. Önce, bu yıl üçüncü gelişim herhalde artık baydım, diye düşündüm. Ama sonra konuştuğum kıdemli ve yeni katılımcılar da gözlemimi doğruladı. Eskiden heyecanla yeni iş modellerini anlatan gençlerin yüzleri bu sene asık. Çok iyi bir iş geliştiriyorum ama yatırımcılar fatura görmeden para vermiyor diyen gençlerin kafası karışmış. Kimi suçlayacaklarını bilemiyorlar. Lobiye genel bir kaygı ve bıkkınlık hakimdi.
Gelin Startup Turkey haftasındaki bazı gelişmelere göz atalım: Etkinliğin başladığı günün sabahı Whatsapp’ın Facebook’a 19 milyar dolardan satıldığı açıklandı. Güven Hoca’nın bugün yazdığı gibi, Whatsapp’ın değerlemesi Türk Telekom’un iki katı düzeyinde. Bundan bir gün önce ise İnternet sitelerinin engellenmesini büyük ölçüde idari kararların keyfiyetine bırakan bir torba kanun Resmi Gazete’de yayınlandı. Yeni bir torba kanunla bazı düzeltmeler yapılması bekleniyor, ama yine de engellemelerin zaten mevcut olumsuz durumdan daha da öngörülemez bir şekilde yapılacağı bir döneme giriyoruz. Uzun süredir ekonomi çalkalanıyor. Seçimlerle dolu 2014’te hem ekonomik hem de siyasi çalkantıların nereye gideceğini kestirmek güç.
Girişimcilerde gördüğüm kaygı ve karamsarlığın üç ana nedeni var. Aşağıda bunları sıralıyorum ama yine aşağıda anlattığım gibi bu üç nedenin de tek tek girişimciler için büyük mesele olmadığını düşünüyorum:
2008’den bu yana Türkiye’ye tarihi bir tersine beyin göçü yaşandı. Bu göç büyük ölçüde Türkiye’de işler iyi gittiği için değil, ABD, İngiltere gibi ülkelerde işler iyi gitmediği için gerçekleşti. İşini kaybeden, vizesi uzamayan, zaten burada birkaç yıl startup hayatının maliyetini karşılayabilecek yatırım bankası bonuslarını biriktirmiş olan birçok değerli beyin Türkiye’ye geri geldi. Bu trend yavaşlarsa, yine başlamasına neden olan faktörler nedeniyle yavaşlar, yani dışarıdaki faktörler nedeniyle. Bu açıdan Türkiye için müjdeli bir haber ABD’de girişimcilere, iyi eğitimli beyinlere, özellikle temel eğitim ve mühendislik mezunlarına vize kolaylıkları getirecek kanunun iç politik mücadeleler yüzünden şimdilik rafa kaldırılmış olması. Yani biraz zaman kazandık.
Rixos Otel’in lobisine geri dönelim: Startup Turkey katılımcılarının çoğu 25 yaş civarında, üniversiteyi bitirdikten sonra birkaç yıl bir yerlerde çalışıp girişimci olmaya karar vermiş gençler. 25 yaşındaki bir genç girişimcinin ekonomide ne olup bittiğini doğru düzgün anlamaya başladıkları son on yılda ekonomide işler hep iyiye gitti. Şimdi işler ilk defa kötüye gidiyor. Bence kaygı ve karamsarlığın ana sebebi bu. Oysa yaşadığımız Türkiye’deki ilk çalkantı değil. Uzun perspektiften bakınca Türkiye iniş çıkışlara alışık.
Bugün dün de olduğu gibi Türkiye’de kısa yoldan para kazanmak yerine değer oluşturmak isteyen girişimciler için bir sürü fırsat var. Girişimcilerin yeni fırsatları yakalamak için çalışmaya devam etmesi lazım.
Ancak asıl önemli olan, yeni girişimcilerin “network yapmaya” geldikleri başarılı rol model girişimcilerin ve yatırımcıların şimdi ne yapacakları. Yeni ne yapmaları gerektiğini Startup Turkey hakkındaki ikinci blog yazımda yazacağım.
* Ussal Şahbaz, Ekonomi Çalışmaları, Analist
Burcu Aydın, Dr.
04/01/2025
Fatih Özatay, Dr.
03/01/2025
Fatih Özatay, Dr.
01/01/2025
Burcu Aydın, Dr.
28/12/2024
Fatih Özatay, Dr.
27/12/2024