ProjelerAraştırmacılarTartışma Tebliğleri
Brexit’ten Çıkarılabilecek Anayasal Dersler
Brexit’ten Çıkarılabilecek Anayasal Dersler
Yayın Tarihi:31/03/2019

Değerlendirme Notu/ Dr. Levent Gönenç


 

 

Geçtiğimiz hafta “Brexit Anlaşması” Birleşik Krallık Parlamentosu’nda yapılan oylamada üçüncü kez reddedildi. İngiliz medyasına göre bu, sadece Theresa May başkanlığındaki hükümetin değil, aynı zamanda Birleşik Krallığın bugüne kadar yaşadığı en ciddi anayasal ve siyasal krizlerden biriydi. Bu ilginç vak’a karşılaştırmalı anayasa hukuku açısından da önemli dersler içeriyor.

Ne olmuştu önce ona bir bakalım: Brexit, yani Birleşik Krallığın Avrupa Birliği’nden (AB) çıkmasını öngören süreç, aslında Muhafazakâr Parti Başkanı David Cameron’un henüz daha muhalefetteyken seçmenlere bu konuda bir halkoylaması yapma sözü vermesiyle başladı. 2015 seçimlerinden galip çıkan Cameron söz verdiği gibi konuyu sandığa taşıdı. 23 Haziran 2016 tarihinde yapılan halkoylamasının sonucu, birçokları ve tabii Cameron için şaşırtıcıydı; Birleşik Krallık vatandaşları ülkenin AB’den çıkması yönünde oy kullanmıştı (%52 “Ayrılalım”, %48 “Ayrılmayalım”). Sandıktan çıkan bu sonuç, Birleşik Krallığın AB’de kalmasını savunan Cameron’ın başbakanlığının da sonu oldu. Muhafazakar Parti içinde AB’de kalma yanlısı olan Theresa May Cameron’un koltuğuna oturdu ve görevine başlar başlamaz kendisini katmerli bir krizin ortasında buldu.

 

Değerlendirme notunun tamamına erişmek için tıklayınız.

Paylaş:
tepav

TEPAV web sitesinde yer alan yazılar ve görüşler tamamen yazarlarına aittir. TEPAV'ın resmi görüşü değildir.

© TEPAV, aksi belirtilmedikçe her hakkı saklıdır.

Söğütözü Cad. No:43 TOBB-ETÜ Yerleşkesi 2. Kısım 06560 Söğütözü-Ankara

Telefon: +90 312 292 5500

Fax: +90 312 292 5555

tepav@tepav.org.tr / tepav.org.tr

TEPAV veriye dayalı analiz yaparak politika tasarım sürecine katkı sağlayan, akademik etik ve kaliteden ödün vermeyen, kar amacı gütmeyen, partizan olmayan bir araştırma kuruluşudur.