logo tobb logo tobbetu

Erşat Salihi: "Türkmeneli Yaşam Savaşı Veriyor" Irak Türkmen Cephesi Başkanı, Kerkük milletvekili ve Irak Parlamentosu İnsan Hakları Komisyonu Başkanı Erşat Salihi’nin konuşmacı olduğu konferans TEPAV ve ORSAM ortaklığıyla 15 Aralık, Perşembe günü düzenlendi.
Haber resmi
16/12/2016 - Okunma sayısı: 2502

Şaban Kardaş ve Hüseyin Raşit Yılmaz açılış konuşmalarında bölgede hızla değişen dengelere vurgu yaparak bu değişimlerin kalıcı sonuçlarına dair değerlendirmelerde bulundular ve Halep’te yaşanan trajediye temas ettiler.

ITC Başkanı Salihi konuşmasında Irak Türkmenlerinin kesintisiz olarak yarım yüzyılı aşkın bir süredir insan hakları ve siyasi temsil mücadelesi verdiğini belirtti. Tarihi, kültürel ve coğrafi olarak bir bütün oldukları Suriye Türkmenlerinin de kendilerine benzer bir süreçten geçtiğini aktardı. Verdikleri mücadelenin zor şartlar altında sürdüğünü ancak bölgelerinde çok yüksek olan mezhepsel gerilim ve terör faaliyetlerin Türkmenlere kalıcı ve ağır bir fatura çıkarttığını dile getirdi. Telafer’den Diyala’ya Türkmeneli’nin tamamının çatışmaların ortasında kaldığını, Baas  döneminde bile görülmeyen şiddette bir göç baskısına maruz kaldıklarını ifade etti.

Erşat Salihi, “IŞİD baskısıyla bin küsur yıllık yurtlarından ayrılmak zorunda kalan yüz binlerce Türkmen güneye göçe mecbur bırakılmış ve ana yurtlarına bir daha dönmelerinin önü kesilmektedir. Irak ve Suriye parçalara ayrılmak istenmekte, Türkmenler de yeni kurulacak devletlere paylaştırılmak istenmektedir. PKK, YPG, IŞİD gibi terör örgütleri Türkmenleri tehdit olarak görmekte ve her türlü baskı aracıyla yok etmeye çalışmaktadır. Biz Türkmenler olarak her zaman milli kimliğimizi yaşayabileceğimiz tek parça bir Irak’ı destekledik ve bunun bedelini ödüyoruz” dedi.

Salihi, soru cevap bölümündeki bir soru üzerine bölgede her grubun silahlı gücü olmasına rağmen Türkmenlerin bu haktan yoksun bırakıldığını ve Türkmenlerin canlarının, topraklarının savunmasız kaldığını söyledi. Salihi, Irak ve Türkiye arasındaki gerilimin son günlerde azalmasından duyduğu memnuniyeti de dile getirdi.

Haberle ilgili dosyalar

ISID den Etkilenen Turkmen Bolgeleri

Etiketler:

Yazdır

« Tüm Haberler