logo tobb logo tobbetu

Vizesiz Seyahat İçin Gerekenler ve Türkiye’nin Durumu Türkiye, yerine getirmesi gereken 72 kriter için son yıllarda ne kadar yol kat etti? Haziran’a kadar tüm eksiklerin tamamlanması mümkün mü?
Haber resmi
04/04/2016 - Okunma sayısı: 2364

 

(Metnin orijinali European Stability Initiative tarafından hazırlanmıştır.)

Schengen bölgesine vizesiz seyahat imkanı son yıllarda Türkiye’nin önemli gündem maddelerinden birisi. Suriyeli mültecilerin Yunan adalarından Türkiye’ye geri kabulü üzerine AB ile yürütülen diyalogda Türk tarafının ısrarla önceliklendirdiği konu, vizesiz seyahat takviminin daha da hızlandırılmasıydı. Avrupa’daki ise algı ağırlıklı olarak yaklaşık 80 milyon Türkiye vatandaşının vizeye ihtiyaç duymadan bölge ülkelerine seyahat edebilmesine karşı. Geçtiğimiz günlerde Fransa Cumhurbaşkanı Hollande, Avrupa’ya vizesiz seyahatin mümkün olabilmesi için Türkiye’nin uyum sağlaması gereken 72 kriter olduğunu hatırlattı ve bu süreçte Türkiye’ye hiçbir imtiyaz tanınmayacağını vurguladı.

Başbakan Davutoğlu ise, Brüksel dönüşü yaptığı bir açıklamada muhalefete seslenerek 1 Mayıs’a kadar Meclis’ten geçmesi gereken yasal düzenlemeler için destek istedi. Peki objektif olarak bakınca Türkiye yerine getirmesi gereken 72 kriter için son yıllarda ne kadar yol kat etti? Haziran’a kadar tüm eksiklerin tamamlanması mümkün mü? Bu “karne,” Türkiye’nin vize muafiyetini elde etmesi için gerekli olan 72 kritere şimdilik ne kadar uyum sağladığını inceliyor.

Türkiye, yerine getirmesi gereken 72 kriter için son yıllarda ne kadar yol kat etti? Haziran’a kadar tüm eksiklerin tamamlanması mümkün mü?

Etiketler:

Yazdır

« Tüm Haberler