logo tobb logo tobbetu

TEPAV Analisti Kalkan, Perakende Günleri’nde Konuştu Kalkan, son 4 yılda yüzde 160 oranıyla Doğu ve Güneydoğu Anadolu’nun kredi kartı kullanımı artışında ilk sıralarda yer aldığını kaydetti.
Haber resmi
21/11/2013 - Okunma sayısı: 2068

 

ANKARA – Bu yıl 13’üncüsü 20-12 Kasım 2013 tarihlerinde yapılan “Perakende Günleri”nde TEPAV Ekonomi Politikaları Analisti Sarp Kalkan da konuştu.

“Perakende nerden, nereye?” başlıklı bir sunum yapan Kalkan, ülke ekonomisini sürükleyen sektörlerin başında gelen perakendenin, Türkiye’nin büyümesine son 10 yılda yüzde 15 oranında önemli bir katkı sağladığını ve sektörün ticaret hacminin 4.4 büyüme oranıyla 2023 yılında 560 milyar dolara ulaşmasının beklendiğini belirtti.

Perakende sektöründeki istihdama ve çalışanların eğitim düzeyine ilişkin bilgiler de veren Sarp Kalkan, 2008-2013 yılları arasında, son beş yılda sektörde 438 bin kişi istihdam edildiğini söyledi. Kalkan, bunun 252 bininin erkek, 186 bininin kadın olduğunu belirtti.
Sektörde çalışanların eğitim süresinin artışına da dikkat çeken ve bu sürenin bir çok sektörü ortalamasının üzerinde olduğunu vurgulayan Kalkan, “Perakende ve toptan ticarette ortalama eğitim süresi 8.8 yıla yükseldi. Türk ekonomisi için kilit rol oynayan perakende sektörü özellikle kadınlar ile orta ve lise eğitim seviyesine sahip gençler için önemli bir istihdam alanı yaratıyor. Perakende sektörünün yaşadığı bu dönüşüm önümüzdeki dönemde de devam edecektir” dedi.

Türkiye’de ortalama aile başı haftalık gıda harcamasının 145.9 dolar olduğunu söyleyen Kalkan, 2023’te bu rakamın 373 dolara yükselmesini öngördüklerini ifade etti.

Kart kullanımında artış en çok Doğu ve Güneydoğu’da

Kalkan, son 4 yılda kredi kartı kullanımındaki artışa da dikkat çekerek, yüzde 160 ile  Doğu ve Güneydoğu Anadolu’nun kredi kartı kullanımı artışında ilk sıralarda yer aldığını kaydetti.

 

 

Haberle ilgili dosyalar

Sarp Kalkan in Sunumu

Yazdır

« Tüm Haberler