TEPAV web sitesinde yer alan yazılar ve görüşler tamamen yazarlarına aittir. TEPAV'ın resmi görüşü değildir.
© TEPAV, aksi belirtilmedikçe her hakkı saklıdır.
Söğütözü Cad. No:43 TOBB-ETÜ Yerleşkesi 2. Kısım 06560 Söğütözü-Ankara
Telefon: +90 312 292 5500Fax: +90 312 292 5555
tepav@tepav.org.tr / tepav.org.trTEPAV veriye dayalı analiz yaparak politika tasarım sürecine katkı sağlayan, akademik etik ve kaliteden ödün vermeyen, kar amacı gütmeyen, partizan olmayan bir araştırma kuruluşudur.
Finans Enstitüsü tarafından 2 ayda bir yayınlanan ”Ekonomide Durum” raporunda mevcut makroekonomik göstergelerin toparlanmaya ilişkin karışık sinyaller verdiği açıklandı
ANKARA- TEPAV, mevcut makroekonomik göstergelerin toparlanmaya ilişkin karışık sinyaller verdiğini açıklayarak,”Yine de, bu sinyaller çerçevesinde 2013'ün ilk çeyreğinde ekonomik faaliyet düzeyinde sınırlı da olsa bir toparlanmanın başlamış olabileceği belirtilebilir” dedi.
TEPAV Finans Enstitüsü tarafından 2 ayda bir yayınlanan ”Ekonomide Durum” başlıklı raporun beşinci sayısı çıktı. Finans Enstitüsü Direktörü Prof. Dr. Fatih Özatay’ın gözetiminde hazırlanan raporda, şu ifadelere yer verildi:
“Kapasite kullanım oranı, bir yıl öncesinin aynı dönemine göre 2012’nin başından bu yana azalıyor ve toparlanmanın başlamadığını düşündürtüyor. Ancak şubat ve mart aylarındaki düşüş hızı oldukça sınırlı bir düzeyde kaldı ve artık bir dönüm noktasında olabileceğimize işaret etti. Reel kesim güven endeksinde ocak ve şubat aylarındaki iyileşme, özel yatırım harcamalarında bir müddet sonra toparlanmanın başlayacağına işaret olabilirdi. Ne var ki mart ayında tersi bir gelişme yaşandı ve reel kesim güveninde sınırlı da olsa bir düşüş yaşandı. Ancak endeksi oluşturan gelecek üç aya ilişkin ihracat haricindeki göstergelerde iyileşme olduğunu not etmek gerekiyor. Kredi artış oranı 2012’nin ikinci yarısına kıyasla yüksek bir düzeyde seyrediyor. Kredi ve mevduat faizleri bir süredir düşüyor. Bu gelişmelerin ilk çeyrekte ekonomide bir toparlanmanın başlamasına katkı vermiş olmaları beklenir. Altın dışı ihracat ilk iki ayda, 2012’deki ortalama artış düzeyinin üzerinde arttı. Aynı dönemde altın ve enerji dışı ithalatta bir yıl öncesinin aynı dönemine kıyasla artış gerçekleşti. Oysa kasım ayı hariç tüm 2012’de düşmüştü. İthalatta ve ihracatta son iki ayda gözlenen bu gelişmeler, ılımlı da olsa ekonomik faaliyet düzeyinde bir toparlanmanın başlamış olabileceğini düşündürtüyor. Ne var ki, Türkiye İhracatçılar Meclisi verilerine göre mart ayında yıllık ihracat artış oranında belirgin bir düşüş gerçekleşti. Sanayi üretiminin ilk iki aydaki ortalama yıllık artış hızı ise 2012’nin son çeyreğinde gözlenenin belirgin biçimde üzerine çıktı ve ılımlı bir toparlanma lehine işaret oldu.”
Enflasyon yükselecek
Raporda, son gelişmeler çerçevesinde, Finans Enstitüsü’nün büyüme için 2013 öngörüsünün değişmezken, enflasyon öngörüsünün iyimser kalma ihtimalinin arttığına dikkat çekildi. Konuya ilişkin olarak şöyle denildi:
“Mart ayının belli bir döneminde gözlenen uluslararası risk alma iştahındaki azalma, mart ayının kalanındaki gibi geçici olur ve yılın geriye kalanında da temel bir eğilim haline gelmezse, farklı bir ifadeyle, aralık ayındaki finansal dış koşullara dönmemiz halinde, 2013’te yüzde 4 büyüme oranına ulaşmamız mümkün görünüyor. Öte yandan, Avrupa ekonomisinin küçülmesi olasılığının, ihracat performansımıza yapabileceği olumsuz etki nedeniyle, yüzde 4 tahmininin aşağıya doğru sapma riskine de dikkat çekmek gerekiyor. Mevcut gelişmeler çerçevesinde, ‘yüzde 6 ve biraz altı’ şeklindeki enflasyon öngörümüze kıyasla yüzde 7 civarında bir tahminin daha gerçekçi olduğu görünüyor.”
22/11/2024
20/11/2024
20/11/2024
19/11/2024
19/11/2024