TEPAV web sitesinde yer alan yazılar ve görüşler tamamen yazarlarına aittir. TEPAV'ın resmi görüşü değildir.
© TEPAV, aksi belirtilmedikçe her hakkı saklıdır.
Söğütözü Cad. No:43 TOBB-ETÜ Yerleşkesi 2. Kısım 06560 Söğütözü-Ankara
Telefon: +90 312 292 5500Fax: +90 312 292 5555
tepav@tepav.org.tr / tepav.org.trTEPAV veriye dayalı analiz yaparak politika tasarım sürecine katkı sağlayan, akademik etik ve kaliteden ödün vermeyen, kar amacı gütmeyen, partizan olmayan bir araştırma kuruluşudur.
TEPAV’ın konuğu olan Lamy, Aralıkta yapılacak DTÖ 9. Bakanlar Konferansı’nın gündemini aktardı ve konferanstan beklentileri dinledi.
ANKARA / İSTANBUL - Dünya Ticaret Örgütü (DTÖ) Genel Direktörü Pascal Lamy, Aralık ayında gerçekleştirilecek Bakanlar Konferansı öncesi, görevi kapsamında ilk Türkiye ziyaretinde TEPAV’ın konuğu oldu. Toplantıda TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, DTÖ’den, küresel ticarette özel sektöre kaybettiği güveni sağlamasını istedi.
DTÖ Direktörü Lamy, TEPAV Ticaret Çalışmaları Merkezi’nce Ankara’da, 15 Mart 2013 Cuma günü düzenlenen “9. Bakanlar Konferansı’na Giderken: Dünya Ticaret Örgütü’nden Beklentiler” başlıklı toplantıda konuştu.
Lamy: “Türkiye, bağlantı noktası”
Lamy, 2012'nin, 17. yüzyıldan sonra ilk kez yoksul ülkelerin, zengin ülkelerden daha fazla üretim yaptığı yıl olduğunu belirtirken; bunun uluslararası müzakere sisteminde birtakım çatlakları ortaya çıkardığını söyledi. Aralıkta yapılacak 9. DTÖ Bakanlar Konferansı'nın gündeminde ticaretin kolaylaştırılması ve sınırları geçme maliyetinin azaltılmasının olduğunu kaydeden Pascal Lamy, “doğu-batı ve kuzey-güney arasında sıcak bir bağlantı noktası” olarak tanımladığı Türkiye'nin” sınır ticaretinde sağladığı kolaylıkları övdü.
ABD-AB STA müzakereleri…
ABD ve Avrupa Birliği arasında müzakereleri başlayan serbest ticaret anlaşmasına (STA) da değinen Lamy, şöyle dedi:
"Transatlantik açık ticaretine ilişkin bazı şeyleri görüşmeleri gerekiyordu ve bunu DTÖ ile yapamıyorlardı. Bazıları dedi ki ‘DTÖ'de bunu yapamıyoruz, Çin bunu engelliyor.’ Bazıları da dedi ki ‘Bunu DTÖ ile yapmamamız gerekiyor, çünkü kontrolü elimizde tutmamız gerekiyor’."
Hisarcıklıoğlu: “DTÖ’den beklentiler arttı”
Toplantıda konuşan TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu da sonuca ulaşamayan Doha Turu müzakerelerini hatırlatarak son 10 yılın çok taraflı ticaret sistemi ve DTÖ açısından çok zorlu geçtiğini, ticaretle bağlantılı pek çok konuda DTÖ'den beklentiler artarken, konuya ilişkin ülkeler arasındaki farklılıkların giderilemediğini kaydetti. Türkiye’nin Gümrük Birliği’nden doğan sorunlarına değinen TOBB Başkanı, AB ile vize ve taşıma kotası engelinin yanı sıra serbest ticaret anlaşmalarında sorun yaşandığını; Birliğin Türkiye ile müzakerede bulunmadan üçüncü ülkelerle anlaşma imzaladığını aktardı.
Küresel ticaret ortamının özel sektöre güven vermediğini ve bu güvenin sağlanmasında DTÖ'nün başarı sağlamasının önemli olduğunu söyleyen Hisarcıklıoğlu, yaklaşan DTÖ 9. Bakanlar Konferansı'nın çok taraflı sistem ve örgütün geleceği bakımından önemini vurguladı. İleriye dönük somut adımlar için bir zemin oluşturulmasına ihtiyaç olduğunu belirten Hisarcıklıoğlu, bu süreçte iş dünyasının dışarıda bırakılmaması gerektiğini söyledi.
İKV’deki küresel tedarik zinciri konferansı…
DTÖ Genel Direktörü Lamy, 14 Mart 2013 Perşembe günü İstanbul’da İktisadi Kalkınma Vakfı (İKV) ile TEPAV Ticaret Çalışmaları Merkezi ortaklığında yapılan “Çağımızda Küresel Tedarik Zinciri: Yatırım ve Ticaret Politikalarına Etkileri” başlıklı konferansa da katıldı.
İKV Başkanı Prof. Dr. Haluk Kabaalioğlu ile TEPAV Direktörlerinden Bozkurt Aran’ın açılış konuşmalarıyla başlayan toplantıda Lamy, DTÖ’nün katma değeri ölçen ve çifte hesaplama sorununun önüne geçen yeni veri tabanı hakkında bilgi verirken, 2008 yılında yüzde 23 olarak hesaplanan hizmetler sektörü payının son verilere göre yüzde 45 olduğunu kaydetti. Buradan çıkarılacak dersin hizmetler ticareti önündeki engellerin kaldırılması olduğunu belirten Lamy, ithalatın madalyonun öbür tarafı olduğunu ve ithalatı kısarken ihracatın öldürülebildiğini de aktardı.
Konferans UNCTAD Yatırım ve Girişim Bölümü Direktörü James Zhan, Çin DTÖ Çalışmaları Birliği Başkan Yardımcısı Li Enheng, OECD Ticaret ve Tarım Bölümü Direktör Yardımcısı Raed Safadi, Avrupa Komisyonu Ticaret Genel Müdürlüğü Baş Ekonomist ve Ticaret Analizi Birimi’nden Alessandra Tucci, Galatasaray Üniversitesi’nden Prof. Dr. Mehmet Arda ile Prof. Dr. Çelik Kurtoğlu, Penti Giyim Yönetim Kurulu Başkanı Sami Kariyo ve Arçelik Resmi ve Sektörel İlişkiler Koordinatörü Uğur Kayalı’nın yer aldığı panellerle sürdü.