logo tobb logo tobbetu

ABD Dışişleri Bakanı Kerry’nin Ankara Ziyareti, TEPAV’da Ele Alındı Kerry’yi “uzlaşmacı” olarak tanımlayan TEPAV ABD Merkezi Direktörü Alirıza, ABD’nin bu çerçevede dış politikada diplomasi yanlısı olmasını bekliyor.
Haber resmi
04/03/2013 - Okunma sayısı: 2589

 

ANKARA – TEPAV, ABD’nin Yeni Dışişleri Bakanı John Kerry’nin Ankara ziyaretinin hemen ardından, 4 Mart 2013 Pazartesi günü, iki ülke arasındaki ilişkilerde mevcut duruma ilişkin bir yuvarlak masa toplantısı düzenledi.

TOBB Başkan Danışmanı ve Eski Dışişleri Müsteşarı Uğur Ziyal’in moderatörlüğünde gerçekleştirilen toplantıda, TEPAV ABD Merkezi Direktörü Dr. Bülent Alirıza konuştu.

“Hedefler ortak ama yöntemler ayrışıyor”

Ziyal, açılışta yaptığı konuşmada, ilişkilerin stratejik olması için çıkar birliğinin yeterli olmadığını değer birliğine de ihtiyaç bulunduğunu belirtirken; bugün Türkiye ile ABD’nin açıkladığı hedeflerin büyük ölçüde örtüşürken hedeflere ulaşma noktasında ortaya konan yöntemler konusunda ayrılıklar olduğunu kaydetti.

Başbakan Erdoğan’ın siyonizm açıklamaları…

Alirıza ise, Başbakan Erdoğan’ın geçtiğimiz günlerde bir açıklamasında siyonizmi “insanlık suçu” olarak değerlendirmesinin Washigton’da uyandırdığı tepkiden bahsetti ve son gelişmeler ışığında ABD Başkanı Obama'nın Türk-Amerikan ilişkilerini, Türk-İsrail gerginliğinden muaf tutmasının oldukça zor olacağını ifade etti.

Yeni bakan John Kerry’yi “uzlaşmacı” olarak tanımlayan Bülent Alirıza, ABD’nin bu çerçevede dış politikada diplomasi yanlısı olacağını ancak Kerry’nin henüz takımını kurmadığını belirtti. Alirıza, ABD’nin İran ve Suriye’de askeri operasyon kullanmak istemediğini; Türkiye-ABD ilişkilerinde gündemdeki meselelerin Suriye ve İran’ın yanı sıra Irak ile Filistin-İsrail sorunu olmayı sürdüreceğini aktardı. Askeri operasyon yerine Obama’nın İran’ a karşı ambargoyu daha sert kullanmak istediğini dile getiren TEPAV ABD Merkezi Direktörü, Irak’ta ise Türkiye ile “arası iyi olmayan” Başbakan Maliki’nin halen ABD için istikrar unsuru olduğunu sözlerine ekledi.

Toplantı katılımcıların soru ve katkılarıyla devam etti.

Medyada

CUMHURIYET

Yazdır

« Tüm Haberler