TEPAV web sitesinde yer alan yazılar ve görüşler tamamen yazarlarına aittir. TEPAV'ın resmi görüşü değildir.
© TEPAV, aksi belirtilmedikçe her hakkı saklıdır.
Söğütözü Cad. No:43 TOBB-ETÜ Yerleşkesi 2. Kısım 06560 Söğütözü-Ankara
Telefon: +90 312 292 5500Fax: +90 312 292 5555
tepav@tepav.org.tr / tepav.org.trTEPAV veriye dayalı analiz yaparak politika tasarım sürecine katkı sağlayan, akademik etik ve kaliteden ödün vermeyen, kar amacı gütmeyen, partizan olmayan bir araştırma kuruluşudur.
Son toplantıya vatandaşlar ve sivil toplum kuruluşlarından bini aşkın kişi katıldı.
İSTANBUL - Anayasa Platformu adı altında biraraya gelen meslek örgütü, sendika konfederasyonu ve sivil toplum kuruluşlarının, TEPAV sekretaryasında düzenlediği geniş katılımlı “Anayasa Vatandaş Toplantıları”nın on üçüncü ve sonuncusu 28 Nisan 2012 Cumartesi günü İstanbul’da gerçekleştirildi.
Ataköy Atletizm Salonu’nda yapılan toplantıya, serinin diğer toplantılarında olduğu gibi TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, TBMM Başkanı Cemil Çiçek, TBMM Anayasa Uzlaşma Komisyonu’nun AKP, CHP, MHP ve BDP’li üyeleri, Anayasa Platformu Üyeleri, yerel ve ulusal STK temsilcileri ile rassal olarak belirlenen vatandaşlar katıldı. Toplantıya katılan anayasa gönüllülerinin sayısı bini aştı. Böylelikle on üç toplantı içinde en yüksek katılımcı sayısına, beklendiği üzere İstanbul’da ulaşılmış oldu.
“İnsanımızın büyük olgunlukla konuştuğunu gördük”
TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu burada yaptığı konuşmada daha önce yapılan on iki toplantıda yaklaşık 5.500 anayasa gönüllüsünün biraraya geldiğini ifade ederken, “Sizler gibi onlar da hiç tanımadıkları insanlarla, aynı masa etrafında toplandılar. Her biri kendi fikrini söyledi. Türkiye’nin meselelerini olgunca tartıştılar. Biz bu toplantılarda insanımızın gerçek ruhunu gördük. İnsanımızın büyük bir olgunlukla nasıl konuşabildiğini, konuştukça paylaşacak daha fazla şeyimizin olduğunu gördük” dedi. Yeni bir anayasa için farklı görüşlerden sivil toplum örgütlerinin tek çatı altında toplandığına dikkat çeken Hisarcıklıoğlu, şöyle devam etti:
“Bu kuruluşların hepsinin fikirleri farklı, dünya görüşleri farklı, çıkarları farklı. Ama bu ülkenin geleceği için bir araya geldik. Tek ses, tek nefes olduk. Türkiye’yi il il birlikte dolaştık, aynı yola baş koyduk. Tek bir amaç için çalıştık. Şimdi hepimizin isteği aynı: Bizlere yaraşır bir anayasa yapmak. Hepimizin yüreği, daha güçlü bir Türkiye için atıyor.”
“Kaybedecek bir dakikamız bile yok”
Mevcut sistemle ülkenin hedeflerinin uyuşmadığını bildiren TOBB Başkanı, yeni anayasa için “Kaybedecek bir dakikamız bile yok” mesajı verdi. Hisarcıklıoğlu, yeni anayasanın yazılması kadar, nasıl yazılacağının da önemli olduğunu ve bugüne kadar yapılan hiçbir anayasaya milletin eli değmezken bugün durumun farklı olduğunu belirtti ve şunları kaydetti:
“Türkiye Büyük Millet Meclisi, ‘Vatandaş kendi anayasasını kendi yapacak’ diyor. ‘Bu sefer Anayasa’ya milletin eli değecek’ diyor. İşte bunun en somut göstergesi karşınızda: Anayasa için siyasetçilerimiz ve sivil toplum örgütleri ayağınıza geldi. Burada kavga yok, dışlama yok, ayrışma yok. Burada olgunca tartışma var, fikirleri özgürce ifade etmek var.”
Hisarcıklıoğlu, vatandaşlara her konuda özgürce konuşmaları çağrısı yaparak, bu ses ve fikirlerin TBMM Anayasa Uzlaşma Komisyonu’na iletileceğini hatırlattı.
“Bu ülkenin birliğe, beraberliğe ihtiyacı var”
TBMM Başkanı Cemil Çiçek ise, TBMM'de görev yapan insanlar olarak, vatandaşlar adına iş yaptıklarını, talimat verme ve tavsiyede bulunmanın vatandaşların hem hakkı hem de yetkisi olduğunu söyledi. ''Ne istiyorsanız, ne düşünüyorsanız 1 Mayıs'tan itibaren yapacağımız çalışmalarda en belirleyici görüş, sizlerin teker teker ortaya koyduğunuz görüşlerdir'' diyen Çiçek, yeni bir anayasa yapılması ve Türkiye'nin kronik sorunlarının çözülmesi için yapılacaklara değindi. TBMM Başkanı, şunları kaydetti:
''Buradaki 22 çatı kuruluşu içerisinde menfaat çatışması olanlar, aynı kulvarda birbiriyle yarışanlar var. İşçi temsilcileri, işveren temsilcileri, meslek temsilcileri burada. Türkiye'nin anayasa da yapacaksa, başka türlü sorunları da çözecekse sadece kürsünün arkasına geçip 'Bu ülkenin birliğe, beraberliğe ihtiyacı var ama dördü bir araya gelemez, beşi bir araya gelemez’ görüntüsünden kurtulması lazım. Eğer birlik, beraberlik olacaksa; sorun çözülecekse böyle bir tabloya ihtiyacı var. Bu tabloyu egemen kılamazsak zaten hiçbir şey yapılamaz, yerimizde sayarız. Siyaseti kör dövüş haline getiririz. Artık demokrasi adına da cumhuriyet adına da başka ülkelerden örnek vermek yerine kendi toplumumuzdan, kendi demokrasi tarihimizden güzel örnekler verme zamanı gelmiştir. Şu tabloyu dört yıl, beş yıl, sekiz yıl, on yıl değil; bir yıl Türkiye'de egemen kılabilsek şikayet ettiğimiz birçok sorunun ortadan kalktığını göreceksiniz.''
Yeni anayasanın dört siyasi partinin vatandaşa borcu olduğunu söyleyen Çiçek, “Bizler borçluyuz, sizler de alacaklısınız. Alacağınızı iyi takip edin” dedi Çiçek, şöyle devam etti:
“Söz verip yarı yolda bırakmak, ortada bırakmak, bahane aramak yok. Ya yapacağız ya yapacağız. Siyasetin itibarı, siyaset kurumuna güven için, meclisimizin sorunların yegane ve tek temsilcisi olduğunu, sorunların ancak burada kalıcı çözüme kavuşacağını tüm dünyaya gösterebilmek adına bu taahhüdümüzü tüm dünyaya göstermeye mecburuz.''
Birlik mesajı verildi
Toplantı milletvekilleri ve Anayasa Platformu üyesi kuruluşların temsilcilerinin yaptığı konuşmalarla devam etti. Konuşmalardan sonra TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, TBMM Başkanı Cemil Çiçek, TBMM Anayasa Uzlaşma Komisyonu’nun AKP, CHP, MHP ve BDP’li üyeleri, Anayasa Platformu Üyeleri, yerel ve ulusal STK temsilcileri el ele fotoğraf çektirerek, yeni bir anayasa için “güç birliği mesajı” verdiler.
Toplantının kalan bölümlerinde İstanbullu anayasa gönüllüleri anayasal konular altında oluşturulmuş yaklaşık 50 soruyu tartışarak oyladı.
14/01/2025
06/01/2025
02/01/2025
31/12/2024
30/12/2024