TEPAV web sitesinde yer alan yazılar ve görüşler tamamen yazarlarına aittir. TEPAV'ın resmi görüşü değildir.
© TEPAV, aksi belirtilmedikçe her hakkı saklıdır.
Söğütözü Cad. No:43 TOBB-ETÜ Yerleşkesi 2. Kısım 06560 Söğütözü-Ankara
Telefon: +90 312 292 5500Fax: +90 312 292 5555
tepav@tepav.org.tr / tepav.org.trTEPAV veriye dayalı analiz yaparak politika tasarım sürecine katkı sağlayan, akademik etik ve kaliteden ödün vermeyen, kar amacı gütmeyen, partizan olmayan bir araştırma kuruluşudur.
Trabzon’da onuncusu yapılan Anayasa Platformu Vatandaş Toplantısı, seride bugüne kadar en yüksek katılımın gerçekleştiği toplantı oldu.
TRABZON – "Anayasa Platformu" adı altında biraraya gelen sendika, meslek örgütü ve sivil toplum kuruluşlarının, TEPAV sekretaryasında düzenlenen “Anayasa Vatandaş Toplantıları”nın onuncusu, 7 Nisan 2012 Cumartesi günü Trabzon’da gerçekleştirildi. Toplantıda, bugüne kadarki en yüksek katılım gerçekleşti. Kadın katılımcı açısından ise Trabzon, Diyarbakır'ın ardından en düşük katılımın gerçekleştiği il oldu.
Trabzon Dünya Ticaret Merkezi’nde yapılan toplantının açılışında konuşan TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, toplantıya katılımın yüksekliği konusunda duyduğu memnuniyeti ifade etti. Türkiye’nin Cumhuriyetin 100. yılında dünyanın en büyük 10 ekonomisinden biri olma hedefini hatırlatan Hisarcıklıoğlu, şöyle konuştu:
“Bu, ülkenin her ferdinin daha zengin olması demek. Kişi başı milli geliri, 25 bin dolara çıkaracağız. Bu ülkenin her vatandaşı, Avrupa vatandaşı ile aynı standartta yaşayacak. Çünkü bu millet, bunu hak ediyor. Kaybedecek 1 dakika bile vaktimiz yok. Ama artık mevcut sistemle, bu hedefler uyuşmuyor. Hedeflerimize ulaşabilmemiz için yeni anayasa lazım.”
“Yeni anayasa için tek yürek olduk”
“Birlikte rahmet ve bereket, ayrılıkta azap vardır” diyen Hisarcıklıoğlu, “Türkiye’nin tamamını temsil eden 21 meslek örgütü, sendika konfederasyonu ve sivil toplum kuruluşları ile bir araya geldik; Anayasa Platformu’nu oluşturduk. Aramızda işadamı da var, işçi de var. Esnaf da var, memur da var, emekli de var. Aslında bu kuruluşların tamamının farklı fikirleri, farklı dünya görüşleri var. Hepimizin farklı farklı çıkarları var. Tek tek sorsanız, hepimiz farklı şeyler söyleriz. Ama bu ülkenin geleceği için bir araya geldik. Yeni Anayasa sürecinde tek yürek olduk” şeklinde konuştu.
TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, milleti daha özgür ve zengin, devleti daha güçlü kılacak yeni bir sistem inşa etme ihtiyacına işaret etti. “Herkesin adaletine güvendiği, geleceğine inandığı; fikir hürriyetini, din ve vicdan hürriyetini, teşebbüs hürriyetini garanti altına alacak; yeni bir sistem inşa etmeliyiz” diyen Hisarcıklıoğlu, bu sistemin temelinin de yeni anayasa olacağını belirtti.
Toplantıda Anayasa Platformu girişim grubunu oluşturan ve çalışmaları destekleyen sendika, meslek örgütü ve sivil toplum kuruluşlarından temsilciler de kısa birer konuşma yaptı. Ardından Meclis’teki 4 partiyi temsilen milletvekilleri konuştu. Bu kapsamda Anayasa Uzlaşma Komisyonu Üyeleri BDP Milletvekili Altan Tan, MHP Milletvekili Oktay Öztürk, AK Parti Milletvekili Mehmet Ali Şahin ve CHP’li Komsiyon Üyelerini temsilen Milletvekili Volkan Canialioğlu söz aldı.
TBMM Başkanı Cemil Çiçek ise anayasaların vatandaşın devletten beklentisi olduğunu belirterek, şöyle devam etti:
''Vatandaşa sormadan, ne beklediğini onun adına biz söyleyemeyiz. Onun için bölge bölge dolaşıyoruz, vatandaşımız ne istiyorsa, ne düşünüyorsa, gelecekte devletinden ne bekliyorsa bunları açıkça söylesin diye bu toplantılara biz katılıyoruz. Bizim söylediklerimizden çok daha önemlisi, şu gördüğünüz tablodur. Türkiye'nin böyle bir tabloya ihtiyacı var. Bu tabloya iyi bakın. Burada menfaat çatışması olan meslek örgütleri var, işçilerimizin temsilcileri var, iş verenlerin temsilcileri var. Memurlar, devlet adına konuşanlar var. Mecliste grubu olan 4 siyasi partinin temsilcileri var.
Meclis'teki 4 siyasi parti bu platform dışında hiçbir yerde yan yana gelebilmiş değil. Bu bizim için bir eksikliktir ama bu tablo bundan sonraki sorun çözme yöntemimiz açısından da güzel bir örnektir.”
Karadenizliye inşaat benzetmesiyle yeni anayasa mesajı
Türkiye'de yeni bir anayasa konusunda toplumun her kesiminin talebi olduğunu ifade eden Çiçek, toplumun bu konudaki tecrübesine de işaret etti. Çiçek, mevcut anayasanın 17 kez değiştiğini belirtirken, şöyle devam etti:
“Türkiye'nin inşaat sektörünün önde gelenleri Karadenizlidir. Bir binada her sene değişiklik yapıyorsanız, binanın çatısı akıtıyorsa, temelden su sızıyorsa, duvarlar çatlamışsa, penceresi kapısı birbirine uymuyorsa, bu binada huzur içinde oturmak mümkün değil. 30 senede 17 değişiklik bu anayasanın iki yakasını bir araya getiremedi. Dolayısıyla bir ihtiyaç var.''
Açılış konuşmalarının ardından toplantı, Trabzonlular ile anayasal meseleler üzerine gün boyu süren tartışmalar ve oylamalarla sürdü.