TEPAV web sitesinde yer alan yazılar ve görüşler tamamen yazarlarına aittir. TEPAV'ın resmi görüşü değildir.
© TEPAV, aksi belirtilmedikçe her hakkı saklıdır.
Söğütözü Cad. No:43 TOBB-ETÜ Yerleşkesi 2. Kısım 06560 Söğütözü-Ankara
Telefon: +90 312 292 5500Fax: +90 312 292 5555
tepav@tepav.org.tr / tepav.org.trTEPAV veriye dayalı analiz yaparak politika tasarım sürecine katkı sağlayan, akademik etik ve kaliteden ödün vermeyen, kar amacı gütmeyen, partizan olmayan bir araştırma kuruluşudur.
TEPAV ile danışmanlık yaptığı Manisa Ticaret ve Sanayi Odası'nın "Manisa 2023" girişimi kapsamında bilinçli zeytinyağı üretimi konusunda hazırladığı proje, başvurulan mali destek programı içinde en yüksek puanı alarak en iyi proje seçildi.
MANİSA - TEPAV'ın, kentte marka değerini yaratmak amacıyla sürdürülen "Manisa 2023" çalışmaları çerçevesinde Akhisar Ticaret ve Sanayi Odası ve Akhisar Ticaret Borsası'yla yürüteceği proje, Zafer Kalkınma Ajansı'nın mali destek programına başvuran kurumlar arasında en yüksek puanı aldı. Proje Manisa Ticaret ve Sanayi Odası'nın "2023 Stratejik Plan" çalışmaları kapsamında kent ve çevresinde zeytinyağı üretiminin daha bilinçli yapılması için yürütülecek çeşitli faaliyetleri kapsıyor.
Konuya ilişkin değerlendirme yapan Manisa Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Koşmaz, ürünlerinin dünya pazarlarında hakettikleri yere gelmesini sağlamak ve kentteki yaşam kalitesini artırmak üzere çeşitli projeler gerçekleştirdiklerini, bunlardan birinin de sürdürülebilir ve rekabetçi zeytinyağı üretimi konusunda uygulanacağını söyledi. Bunun için Manisa içinden ve dışından üretici, idareci, akademisyen ve STK temsilcilerini kapsayan her kesimden görüş aldıklarını belirten Koşmaz, "Yapılan değerlendirmeler sonucunda projemiz kar amacı gütmeyen kuruluşlar arasında en yüksek puanı aldı" dedi. Koşmaz, böylece 304 bin euronun üzerinde maliyeti olan projeye yaklaşık 274 bin euroluk hibe sağladıklarını kaydetti.
Manisalı üreticiye Avrupalı perspektifi...
Proje kapsamında;
+ Sürdürülebilir üretim yöntemleri üzerinde yoğunlaşarak Manisa'da zeytinyağı sektörünün değer zincirinin (mevcut ve alternatif üretim ve arıtma teknolojileri) analiz edilmesi,
+ Zeytinyağı üretimi sırasında oluşan kirliliği ortadan kaldırmak için sürdürülebilir çözümler geliştirilmesi,
+ Yerel ve ulusal düzeyde paydaşlar arasında yapısal bir politika analiz süreci yürütülerek sonuç odaklı politika diyaloğu geliştirilmesi,
+ Üreticilere alternatif (2. fazlı) üretim tekniklerinin tanıtılması,
+ Üniversiteler ile tarım sektöründeki potansiyel işbirliklerinin güçlendirilmesiyle ilişkilerin tesisinin sağlanması amaçlanıyor.
Proje sonunda ise Manisalı üreticilerin İspanya ve İtalya örneğinde olduğu gibi sürdürülebilir kalkınma perspektifi kazanmaları hedefleniyor. Paydaşlar, zeytinyağı atıklarının ortadan kaldırılması ile ilgili alternatif çözümlerin yararları, maliyeti ve uygulamaları hakkında da objektif bilgi edinecek. Çalışmanın bir diğer parçası mevcut mevzuatın değiştirilmesi veya yeni teşviklerin oluşturulmasına yönelik düzenleyici çerçeve politika önerileri geliştirmek olacak. Proje 1 yılda tamamlanacak.
Yeni projeler geliyor
Koşmaz'ın verdiği bilgiye göre; Manisa Sanayi ve Ticaret Odası'nın, "2023 Stratejik Plan" çalışmaları kapsamında üzümün marka değeri için yaptığı proje Avrupa Birliği'nden son onayı beklerken, Vatandaş Karnesi projesi ise Dünya Bankası'nın fonlarıyla hayata geçmek üzere.
24/11/2024
22/11/2024
20/11/2024
20/11/2024
19/11/2024