logo tobb logo tobbetu

TEPAV Ekonomi Politikaları Analisti Çağlar: "İhtiyaç Duyulan Sıçrayış İçin Yeni Sanayi Politikası Gerekli" Avrupa-Akdeniz Ekonomik Enstitüler Forumu'nun Yıllık Konferansı'nda konuşan Çağlar, "orta gelir tuzağı" riskiyle karşı karşıya olan Türkiye için ihtiyaç duyulan sıçrayışın sanayi politikası olduğunu söyledi.
Haber resmi
24/11/2010 - Okunma sayısı: 3244

ROMA - TEPAV Ekonomi Politikaları Analisti Esen Çağlar, Türkiye'nin iki "dünya" arasında sıkışıp kaldığını ve yeni bir sanayi politikasına ihtiyaç duyduğunu söyledi. Çağlar, Türkiye'de ABD ile Avrupa Birliği'ndeki (AB) gelir seviyesine yaklaşmak ve düşük gelirli Doğu Asya üreticileriyle rekabet etmek noktasında zorluklar yaşandığını ifade etti. Bir "orta gelir tuzağı" riskiyle karşı karşıya bulunduğuna işaret eden Çağlar, ihtiyaç duyulan sıçrayış için ise yanıtın sanayi politikasında saklı olduğunu belirtti.

Avrupa-Akdeniz Ekonomik Enstitüler Forumu'nun (FEMISE) 23-24 Kasım 2010 tarihleri arasında Roma'da düzenlenen 2010 Yılı Konferansı'na katılan Çağlar, gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerin sanayi politikaları konusundaki deneyimlerinin paylaşıldığı oturumda Türkiye örneğini ele aldı. Moderatörlüğünü eski Lübnan Ekonomi Bakanı Samir Makdisi'nin yaptığı oturumun diğer konuşmacıları ise Beçika-Libre de Bruxelles Üniversitesi'nden Khalid Sekkat ve Güney Kore Bilim ve Teknoloji Politikaları Enstitüsü Başkanı Suk Joon Kim oldu.

Dönüşüm, sanayi politikası kaynaklı değil

Konuşmasında Türkiye'nin ekonomide daha önce hiç olmadığı kadar etkili bir dönüşüm yaşadığından bahseden Çağlar, ancak bunda tutarlı bir sanayi politikasının varlığının değil başka faktörlerin rolü olduğunu söyledi. Çağlar, bu çerçevede coğrafi konum, AB'yle Gümrük Birliği ve devam eden üyelik süreci ile örneğin girişimcilik potansiyeli gibi yapısal faktörlerle küresel ekonomik ve teknolojik eğilimler ve artan doğrudan yabancı yatırım akımları gibi dış faktörlere işaret etti. Türkiye sanayisinde "bardağın boş tarafı" olarak adlandırdığı sıkıntılara dikkat çeken Çağlar, bunların başında tutarlı bir büyüme hikayesinin olmayışını gösterdi. Çağlar, Türkiye'de bununla birlikte KOBİ'lerde büyüme sorunun verimlilik ve yenilikçilik bağlamında çözülmesi ile işgücü piyasasındaki uyumsuz beceriler ve işsizlikle de mücadele etmek gerektiğini anlattı.

Ayrıca  genel hatlarıyla sanayi politikası kapsamında neler yapılabileceğinden bahseden Esen Çağlar, iddialı reformlarla bağlayıcı sorunların üstesinden gelecek tutarlı bir büyüme hikayesine duyulan ihtiyacı yeniden vurguladı. Çağlar, sanayi politikasının büyüme stratejisinin bir parçası olarak ele alınması ve uygulama sürecine odaklanılması önerilerinde de bulundu.

 

Esen Çağlar'ın İngilizce sunumunun tamamına ulaşmak için tıklayınız.

 

 

Yazdır

« Tüm Haberler