logo tobb logo tobbetu

Prof. Dr. Kuran, Orta Doğu’daki Ekonomik Azgelişmişliğin Kurumsal Kökenlerini İnceledi Kuran, bu azgelişmişliğin kökeninde İslam hukuku ve vakıfların olduğunu saptadı.
17/07/2010 - Okunma sayısı: 3379

ANKARA - Prof. Dr. Timur Kuran "Orta Doğu'daki Ekonomik Azgelişmişliğin Kurumsal Kökenleri" başlıklı çalışmasında "İslam hukuku" ve "vakıflar"ın ekonomik gelişmeyi engellediği sonucuna ulaştı.

Orta Doğu'nun ekonomik tarihi konusunda dünyanın önde gelen uzmanlarından biri. olan Prof. Kuran, dünyanın çeşitli ülkelerinde Orta Doğu ekonomileri üzerine çalışan çok sayıda akademik iktisatçının üyesi olduğu Orta Doğu Ekonomi Derneği(Middle East Economic Association- MEEA) konferansına katıldı. İstanbul'da yapılan konferansa TEPAV sponsorluğunda katılan Duke Üniversitesi öğretim üyesi Kuran, "Orta Doğu'daki Ekonomik Azgelişmişliğin Kurumsal Kökenleri" başlıklı çalışmasını sundu.

Kuran çalışmasında, Orta Doğu'nun 19. yüzyılda bile büyük ölçekli, uzun ömürlü, özerk ve tüzel kişilikli özel işletmelere neden sahip olmadığı sorusuna cevap aradığını açıklayarak, bu eksikliğin ekonomik azgelişmişliğin temel nedenini oluşturduğuna dikkat çekti. Sunduğu açıklamaların üç temel bileşenden oluştuğunu kaydeden Kuran, çalışmasında şu ifadelere yer verdi:

" 1. İslami miras ve aile hukuku, ortaklıkların küçük tutulmasına yol açtı ve bu da ticari örgütlerde yapısal değişim yolunda baskılar oluşmasını engelledi.

2. Orta Doğu'nun vakıfları, Batı Avrupa'da korporasyonların üstlendiği kurumsal rolü yerine getirdi. Binyıl boyunca pek çok yarar sağladılar. Ancak ticaret sektöründen sermaye çekerek ticarette kurumsal reformların gecikmesine de katkıda bulundular.

3. Büyük ölçekli ve uzun ömürlü işletmelerin önemi anlaşıldığında modern şirket modelleri hemen ithal edilemedi. Çünkü bölgenin geleneksel hukuk sisteminin doğurduğu kurumsal durağanlık nedeniyle önkoşullar mevcut değildi."

Yazdır

« Tüm Haberler