logo tobb logo tobbetu

TEPAV: “Maden Kazaları Kader Değil, Önlenebilir” Çin, milyon ton taş kömürü üretimi başına ölüm sayısını 4,08'den 1,27'ye düşürdü. Aynı dönemde Türkiye'deki sayı 7,10'dan 7,22'ye yükseldi.
03/07/2010 - Okunma sayısı: 7180

ANKARA- TEPAV maden sektöründeki ölümlerin kader olmadığını, üretim yönteminin gereklerinin tam olarak yerine getirilmemesi, üretim plan ve projesinin bulunmaması ve havalandırmadaki eksiklik ve aksaklıklardan kaynaklandığını açıkladı. En büyük kömür üreticisi Çin'in milyon ton taş kömürü üretimi başına ölüm sayısını 4,08'den 1,27'ye düşürdüğüne dikkat çeken TEPAV, aynı dönemde Türkiye'deki sayının 7,10'dan 7,22'ye yükseldiğini bildirdi.

TEPAV Araştırmacıları Selin Arslanhan ve Hüseyin Ekrem Cünedioğlu tarafından hazırlanan "Madenlerde Yaşanan İş Kazaları ve Sonuçları Üzerine Bir Değerlendirme" başlıklı not yayımlandı.

Not'ta kömür sektöründe, 1991-2008 döneminde iş kazaları ve meslek hastalığı nedeniyle toplam 2.554 kişi hayatını kaybederken, sürekli iş göremez hale gelenlerin sayısı ise 13.087'e ulaştığı açıklandı. Kazaların nedenleri arasında, üretim yönteminin gereklerinin tam olarak yerine getirilmemesi, üretim plan ve projesinin bulunmaması ve havalandırmadaki eksiklik ve aksaklıkların ilk sıralarda yer aldığına dikkat çekildi.

Ölümler taş kömüründe fazla...
TEPAV'ın değerlendirmesine göre, kazalardaki ölüm sayılarının taş kömürü ve linyit ocaklarında anlamlı şekilde farklılaşıyor. Milyon ton başına düşen ölüm sayısı 2007 yılında taş kömürü ocaklarında linyitin 30 katı kadar. Yıllara göre bakıldığında aradaki fark değişmekle birlikte yine de her yıl taş kömürü ocaklarındaki ölüm oranı linyitin oldukça üzerinde gerçekleşti.

Özel sektörde durum daha kötü...
Kazalar sonucu meydana gelen ölüm sayılarına TTK ve özel işletilen maden ocakları ayrımında bakıldığında milyon ton üretim başına düşen ölüm sayısının özel işletmelerde daha fazla olduğu görüldü.

Çin ve ABD ölümleri engelledi
Dünyanın ilk iki büyük kömür üreticisi olan Çin ve ABD'de meydana gelen maden kazaları incelendiğinde ise taş kömürü için milyon ton üretim başına ölüm oranlarının Türkiye'den düşük olduğu ortaya çıktı. 2008 yılında, Çin'de milyon ton başına düşen ölüm sayısı 1,27 iken, aynı oranın Türkiye'de 5 kat daha fazla olması oldukça kaygı verici olarak değerlendirildi.

Tarihsel olarak bakıldığında hem ABD hem de Çin'de geçmişte ölüm oranlarının yüksek olduğu, alınan önlemlerle bu sayıların düşürüldüğü belirlendi.

Madencilik sektörü stratejisi belirlenmeli...
TEPAV'ın çalışmasında, kazaların başlıca nedenlerinin alt yapı ve teknoloji ile ilgili önlenebilir sorunlardan kaynaklanmasının, denetim ve yaptırımların tekrar gözden geçirilmesi gerekliliğini ortaya koyduğuna dikkat çekilerek, "Kazalar sonucu yaşanan kayıplar ile birlikte ekonomik boyutun da incelenmesi ve konu ile ilgili yapılan çalışmalar da dikkate alınarak bu tür kayıpların önlenmesi için bir madencilik sektörü stratejisi belirlenmesi gereklidir" denildi.

Etiketler: İş Güvenliği,

Yazdır

« Tüm Haberler