Vergi gelirlerindeki artış ve faiz giderlerinin dönemsel olarak düşük gerçekleşmesi bütçe performansının iyileşmesinde önemli rol oynadı.
ANKARA- Merkezi yönetim bütçesi Şubat ayı sonunda 5,4 milyar TL seviyesinde açık verdi. Geçen yıla göre bütçe açığı Şubat sonunda % 48 oranında bir iyileşme gösterdi. Vergi gelirlerindeki artış ve faiz giderlerinin dönemsel olarak düşük gerçekleşmesi bütçe performansının iyileşmesinde önemli rol oynadı.
TEPAV İstikrar Enstitüsü tarafından hazırlanan Mali İzleme Raporu-2010 Yılı Ocak-Şubat Ayları Bütçe Sonuçları açıklandı. Rapor'da "Bütçe Hakkı ve Anayasa Hükümleri" başlıklı bir bölüm de yeraldı.
TEPAV'ın değerlendirmesinde, Şubat sonu itibariyle toplam harcamaların yüzde 0,7 artarak 44,9 milyar TL'ye, bütçe gelirlerinin yüzde 15,5 artarak 39,5 milyar TL'ye ulaştığı hatırlatıldı. Bu dönemde vergi gelirlerindeki artışın yüzde 21 olarak gerçekleştiğine dikkat çekilen çalışmada şu ifadelere yer verildi:
"Bir kısım vergi gelirlerinde (özellikle ithalde alınan KDV gibi) son 5 yılın tahsilat eğilimlerinin üzerinde bir artış yaşandığı dikkati çekmektedir. Bu tür eğilimlerin kaynağının ne olduğu konusunda Maliye Bakanlığı'nın ayrıntılı açıklama yapmasının gerekli olduğuna dikkat çekmek istiyoruz.
Daha önce de benzer bir durum söz konusu olmuş ve bu konu TEPAV tarafından Aralık 2006 Mali İzleme Raporunda dile getirilmişti. İzleyen aylarda TÜİK Aralık 2006 ithalat verilerini yukarı yönlü revize etmiş ve efektif oran bu şekilde yine yüksek olmakla birlikte yüzde 15,2'denyüzde 13,1'e düşmüştü. Dolayısı ile vergi tahsilatındaki normal eğilim dışı bu tür artışların ve özelikle ithalde alınan KDV artışlarının nedenlerinin Maliye Bakanlığı tarafından kamuoyuna daha detaylı bir biçimde açıklanması gerekmektedir."