TEPAV " 'Washington Mutabakatı'ndan 'İstanbul Kararları'na: Nereye doğru gidiyoruz?" başlıklı bir Politika Notu yayımladı.
ANKARA- TEPAV yayımladığı ‘Washington Mutabakatı’ndan ‘İstanbul Kararları’na: Nereye doğru gidiyoruz?” başlıklı Politika Notu’nda, İstanbul Kararları’nın hem küresel sistemin geleceği hem de Türkiye’nin yeni küresel sistemdeki yeri açısından son derece önemli olduğunu açıkladı.
TEPAV Direktörü Prof. Dr. Güven Sak ve Ekonomi Politikaları Analisti Esen Çağlar tarafından hazırlanan Not’ta İstanbul Kararları’nın dünyamızın gördüğü ilk küresel iktisadi krizin, Dünya Bankası ve IMF’nin çalışma biçimini ve yaklaşımını kalıcı bir biçimde değiştirmekte olduğunun altını çizdiğine dikkat çekildi.
“IMF web sitesine İstanbul Kararları ile ilgili olarak yerleştirilen dokümana bakarak, eski belgelerde sıkça rastlanan “rekabet” kelimesinin yerini “işbirliği” kelimesinin aldığı gözlemini yapabilmek mümkün görünüyor” denilen Not’ta şu ifadelere yer verildi:
“IMF ve diğer uluslararası kuruluşların yeni bir yönetişim yapısına kavuşturulması meselesi yalnızca 2008 krizi derslerinin bize öğrettiği bir gereklilik değildir; aynı zamanda G-20 Pittsburgh toplantısı kararları ile İstanbul Kararlarının IMF’ye yüklediği yeni görev için gereken meşruiyeti sağlamak için bir zorunluluktur. Dört ana başlık altında toplanabilecek olan İstanbul Kararları uluslararası kuruluşların yönetişim yapısının değiştirilmesini, bu kurumların demokratikleştirilmesini ve karar alma süreçlerinin gelişmiş ülkelerden bağımsızlaştırılmasını bir zorunluluk haline getirmektedir. İstanbul Kararları, 2008 krizinden, kapsamlı ve doğru politika derslerinin çıkarılmakta olduğunu göstermektedir. Türkiye, G-20’de bu kararların takipçisi olmalıdır. Türkiye benzeri ülkelerin sesleri ne kadar yüksek çıkarsa, küreselleşme sürecinin ve de IMF’nin meşruiyeti o kadar artmış olacaktır. İstanbul Kararları hem küresel sistemin geleceği hem de Türkiye’nin yeni küresel sistemdeki yeri açısından son derece önemlidir. “