TEPAV web sitesinde yer alan yazılar ve görüşler tamamen yazarlarına aittir. TEPAV'ın resmi görüşü değildir.
© TEPAV, aksi belirtilmedikçe her hakkı saklıdır.
Söğütözü Cad. No:43 TOBB-ETÜ Yerleşkesi 2. Kısım 06560 Söğütözü-Ankara
Telefon: +90 312 292 5500Fax: +90 312 292 5555
tepav@tepav.org.tr / tepav.org.trTEPAV veriye dayalı analiz yaparak politika tasarım sürecine katkı sağlayan, akademik etik ve kaliteden ödün vermeyen, kar amacı gütmeyen, partizan olmayan bir araştırma kuruluşudur.
TEPAV Ticaret Çalışmaları Merkezi Direktörü Bozkurt Aran, ABD’nin Dünya Ticaret Örgütü’nü (DTÖ) işlevsiz hale getiren politikalarının küresel ticaret düzeni üzerinde ciddi etkiler yarattığını vurguladı. Aran’a göre, Trump’ın başlattığı “özgürleşme” hamlesi çok taraflı ticaret sisteminin sonunu getirdi.
Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı (TEPAV) Ticaret Çalışmaları Merkezi Direktörü Bozkurt Aran tarafından kaleme alınan “Trump’ın Gümrük Tarifeleri ile Başlattığı 'Özgürleşme' Girişiminin Küresel Yansımaları” başlıklı değerlendirme notu, ABD’nin Dünya Ticaret Örgütü (DTÖ) üzerindeki etkilerine dikkat çekti.
Değerlendirmede, küresel kurallı ticaretin şeffaflığının ve güvenilirliğinin temel taşlarından biri olan gümrük tarifelerinin zaman içinde ve belirli kurallar çerçevesinde değiştirilmesinin 1947’den bu yana süregelen 9 Ticaret Müzakere Turu ile kurallara bağlandığı hatırlatıldı. Bu çerçevede, DTÖ’ye üye ülkelerin ihtilaf durumunda “İhtilafların Çözümü Mekanizması”nı devreye sokabildikleri belirtildi.
ABD’nin son yıllarda DTÖ’nün temyiz organına yeni hâkim atamalarını engellemesiyle mekanizmanın işlemez hale geldiği belirtilen notta, bu durumun, özellikle ABD’nin gümrük tarifelerini tek taraflı ve keyfi biçimde değiştirmesinin önünü açtığı ve DTÖ’nün bu tür uygulamalara karşı yaptırım gücünü ortadan kaldırdığı ifade edildi.
Aran’ın değerlendirmesine göre, ABD Başkanı Donald Trump’ın 2 Nisan’da ilan ettiği “Özgürleşme Günü”, DTÖ sisteminin fiilen sona erdiğinin simgesel ilanı olurken bu gelişme, çok taraflı ticaret sisteminin geleceği açısından kaygı verici bir dönüm noktası.
Değerlendirme notuna buradan ulaşabilirsiniz.