TEPAV web sitesinde yer alan yazılar ve görüşler tamamen yazarlarına aittir. TEPAV'ın resmi görüşü değildir.
© TEPAV, aksi belirtilmedikçe her hakkı saklıdır.
Söğütözü Cad. No:43 TOBB-ETÜ Yerleşkesi 2. Kısım 06560 Söğütözü-Ankara
Telefon: +90 312 292 5500Fax: +90 312 292 5555
tepav@tepav.org.tr / tepav.org.trTEPAV veriye dayalı analiz yaparak politika tasarım sürecine katkı sağlayan, akademik etik ve kaliteden ödün vermeyen, kar amacı gütmeyen, partizan olmayan bir araştırma kuruluşudur.
G20 bünyesinde yer alan ve dünyanın önde gelen düşünce kuruluşlarının temsil edildiği T20 (Think20) grubunun Zirve toplantısı 11-12 Kasım tarihlerinde Rio de Janeiro kentinde yapıldı. Dünyayı Yeniden Düşünelim teması ile gerçekleştirilen etkinliğe Türkiye’den TEPAV uzmanları da katılarak hazırlanan ortak bildirge ve yol haritasının ortaya çıkmasına katkı sağladılar.
T20 (Think20) bu yıl Brezilya döneminde de dünyada önde gelen düşünce kuruluşlarının tüm yıl boyunca küresel sorunları ele aldığı etkinliklere sahne oldu. Bu kapsamda hazırlanan 375 Politika Notu yanı sıra hazırlanan T20 Bildirgesi politika yapımcıları ile paylaşıldı.
Küresel sorunların ele alındığı ve ortak çözüm yollarının tartışıldığı T20 sürecinde düşünce kuruluşları tarafından politika çevrelerine taahhütlerin yerine getirilmesi gereği hatırlatıldı. Küresel sorunlara ilişkin atılması gereken adımlar konusunda karşılıklı görüşmeler ve temaslar gerçekleştirildi.
Her yıl Başkanlık görevini üstlenen ülkenin öncelikli gördüğü alanlar ve daha önceki yıllarda başlayarak devam eden konular çerçevesinde şekillenen T20 gündemine ev sahibi Brezilya tarafından ortaya atılan üç temel öncelikli konu damga vurdu. Açlık, fakirlik ve eşitsizlik ile mücadele; Sürdürülebilirlik, iklim değişikliği ve adil bir enerji dönüşümü ve Küresel yönetişim reformu olarak adlandırılan üç alanda atılması gereken adımlar konusunda T20 üyeleri tarafından hazırlanan çalışmalar ve öneriler T20 Brezilya içinde oluşturulan altı farklı Task Force (Görev Gücü) çerçevesinde ele alındı.
Söz konusu üç alandaki görev güçlerinin yanı sıra daha önceki yıllarda olduğu üzere uluslararası finans yapısının reformu, sürdürülebilir ve kapsayıcı bir ekonomik büyüme için ticaret ve yatırımlar, dijital dönüşüm ana temalarında belirlenen çalışmaların sonucunda şekillenen tavsiyelerin G20 Zirvesi öncesi başta G20 Finans ve Şerpa kanalları (hattı) olmak üzere ilgili çevrelerin dikkatine sunularak G20 Bildirgesinde yer alabilmesi ve üye ülkeler tarafından ortak taahhütlere dönüştürülmesi amaçlanıyor.
Yol haritası ile somut adımlar belirlendi
Bu yıl Rio de Janeiro’da düzenlenen T20 Zirvesi, geçmiş yıllardan farklı olarak bazı yeniliklere sahne oldu. T20 Bildirgesi’ne ek olarak ilk kez bir “yol haritası” hazırlanarak belirli politika önerilerinin uygulanabilirliği somut bir çerçevede ele alındı. Bu yol haritası, önerilerin hangi paydaşlar tarafından, hangi kaynaklarla ve nasıl bir zaman çizelgesi içinde hayata geçirilebileceğini ortaya koymayı hedefledi.
T20 ve C20 iş birliği
Brezilya dönem başkanlığı sürecinde T20’nin bir diğer önemli adımı, G20’nin bir başka grubu olan Civil20 (C20) ile ortak bir Bildirge hazırlanması oldu. T20-C20 Convergence Dialogue adı verilen bu süreçle ekonomi, çevre ve dijital dönüşüm alanlarında yeni fikirlerin geliştirilmesi ve politika çevrelerine iletilmesi sağlandı.
Uluslararası Danışma Konseyi kuruldu
Bu yıl ilk kez oluşturulan Uluslararası Danışma Konseyi, düşünce kuruluşlarının dönem başkanlıklarına daha etkin katkı sağlamasını amaçlıyor. Türkiye’den TEPAV, bu konseyde aktif bir rol üstlenerek diğer G20 ülkelerinin düşünce kuruluşlarıyla iş birliği yaptı. TEPAV uzmanları ayrıca, Finans ve Şerpa kanallarıyla temaslarını sürdürerek T20 çalışmalarına katkıda bulundu.
TEPAV’dan uluslararası finans ve ticaret tartışmalarına katkı
T20 Brezilya dönem başkanlığını üstlenen düşünce kuruluşları CEBRI, FUNAG ve IPEA koordinasyonunda 2024 yılında gerçekleştirilen T20 sürecinin değerlendirildiği ve çok sayıda politika yapımcısı ve bürokratların da yer aldığı T20 Zirvesi’nde TEPAV’ı İcra Direktörü Gülbin Şahinbeyoğlu ve G20 Çalışmaları Merkez Direktörü Dr. Sait Akman temsil etti.
Şahinbeyoğlu, TEPAV adına Uluslararası Finansal Mimarinin Reformu tartışma oturumunda yer alarak IMF’nin kaynak tahsisinin geliştirilmesi, çok taraflı kalkınma bankaları tarafından kur dalgalanmalarına karşı riskin azaltılması için borç işlemlerinde yerel para kullanımının artırılması konularında görüşlerini ortaya koydu.
Sürdürülebilir Büyüme için Ticaret ve Yatırımlar konulu tartışma grubunda ise Akman TEPAV’ı temsilen sanayi sübvansiyonlarının ve ulusal güvenlik önlemlerinin ticaret üzerindeki etkileri, DTÖ reform süreci ve iklim-ticaret ilişkisi konularında görüşlerini aktardı.
Yeni dönem başkanlığı Güney Afrika’ya devredildi
T20 Zirvesi ile yeni dönem başkanlığı Güney Afrika adına Güney Afrika Uluslararası İlişkiler Enstitüsü (SAIIA) ve Küresel Diyalog Enstitüsü’ne (IGD) devredildi.
T20 Brezilya Bildirgesi ve Uygulamaya ilişkin Yol Haritası metnine buradan ulaşabilirsiniz.
24/12/2024
23/12/2024
20/12/2024
16/12/2024
13/12/2024