TEPAV web sitesinde yer alan yazılar ve görüşler tamamen yazarlarına aittir. TEPAV'ın resmi görüşü değildir.
© TEPAV, aksi belirtilmedikçe her hakkı saklıdır.
Söğütözü Cad. No:43 TOBB-ETÜ Yerleşkesi 2. Kısım 06560 Söğütözü-Ankara
Telefon: +90 312 292 5500Fax: +90 312 292 5555
tepav@tepav.org.tr / tepav.org.trTEPAV veriye dayalı analiz yaparak politika tasarım sürecine katkı sağlayan, akademik etik ve kaliteden ödün vermeyen, kar amacı gütmeyen, partizan olmayan bir araştırma kuruluşudur.
TEPAV tarafından oluşturulan ve üç aylık bazda güncellenen Makroekonomik Dengesizlik Göstergeleri’ne göre istihdam göstergelerinde iyileşme devam etse de 2023 ilk çeyreğinde artan cari işlemler açığı ve özel sektör kredi kullanımları nedeniyle makroekonomik kırılganlık arttı.
Avrupa Birliği’ne üye ülkeler arasında maliye ile para politikaları arasındaki eş güdümü güçlendirmek, makroekonomik politikaları izlemek ve bu politikaların gözetimini geliştirmek amacıyla oluşturulan ve Türkiye için TEPAV tarafından uyarlanan Makroekonomik Dengesizlik Göstergeleri (MDG) 2023 yılının birinci çeyreğine ait kaynak resmi istatistiklerin yayımlanmasını takiben güncellendi.
Buna göre, birim işgücü maliyetleri ve reel efektif gücünden oluşan dış rekabetçilik göstergelerindeki hızlı düşüşler bu çeyrekte de devam ederken Türkiye’nin dünya ihracatındaki payındaki kısmi yükselişe rağmen ithalat harcamalarının ihracat gelirlerinin çok üzerinde artması nedeniyle cari işlemler açığı göstergesi 2015 yılından sonra ilk kez eşik değerin dışına çıktı.
Özel sektör kredi kullanımları hızlandı
Özel sektör kredi kullanımlarının hızlandığı ve ilgili göstergenin 2017 yılından sonra ilk kez eşik değerin üzerinde değer aldığı gözlenen MDG’de, diğer taraftan, finansal yükümlülükler ile konut fiyat endeksi göstergelerinin eşik değerlerin çok üzerine çıkarak finansal istikrara yönelik önemli kırılganlıklar oluşturduğu görüldü.
Genel işsizlik oranı çift haneli düzeyini koruyor
Güncellenen göstergeler, istihdam göstergelerindeki olumlu gidişata rağmen, genel işsizlik oranının çift haneli düzeyini korumasının ve genç işsizlik oranının bunun iki katına yakın bir düzeyde seyretmesinin, güçlü makroekonomik dengelerin tesisi açısından iyileşme eğiliminin devamını gerekli kıldığına işaret ediyor.
Bültene erişmek için tıklayınız.
14/01/2025
06/01/2025
02/01/2025
31/12/2024
30/12/2024