logo tobb logo tobbetu

Büyükelçi Robo: “Türkiye, diplomatik açıdan her zaman önemli bir müttefiktir” TEPAV tarafından geçmişten bugüne Arnavutluk-Türkiye ilişkilerini konuşmak üzere düzenlenen “Türkiye'de 100 Yıllık Dostluk ve Stratejik Ortaklık: Arnavutluk-Türkiye İlişkileri” başlıklı toplantıda konuşan Arnavutluk Cumhuriyeti Büyükelçisi Kastriot Robo, iki ülke arasındaki güçlü ilişkilere dikkat çekerek Türkiye’nin diplomatik açıdan her zaman önemli bir müttefik olduğunu söyledi.
Haber resmi
27/06/2023 - Okunma sayısı: 1855

 

 

 

TEPAV’ın ev sahipliğinde 22 Haziran Perşembe günü düzenlenen “Türkiye'de 100 Yıllık Dostluk ve Stratejik Ortaklık: Arnavutluk-Türkiye İlişkileri” başlıklı toplantıda Arnavutluk-Türkiye ilişkileri ele alındı.

Moderatörlüğünü TEPAV Ekonomik ve Siyasi Politikalar Merkezi Direktörü Büyükelçi (E) Murat Ersavcı’nın üstlendiği ve Arnavutluk Cumhuriyeti Büyükelçisi Kastriot Robo’nun konuşmacı olarak yer aldığı toplantıya Dışişleri Bakanlığı yetkilileri, büyükelçiler ve akademisyenler katıldı.

Toplantıda konuşan Büyükelçi Robo, güçlü Türk-Arnavut ilişkilerinin Osmanlı dönemine dayandığını söyleyerek özellikle 1990’larla birlikte sağlanan finansal yardımlar ve ülke reformuna aktif katılımla birlikte Türkiye’nin öneminin görünür olduğunun altını çizdi.

“İşbirliği Diyalogu” kapsamında farklı alanlara yatırımlar artacak

Türkiye ile Arnavutluk arasındaki potansiyel yatırım alanlarını belirlemek ve işbirliğini artırmak için kurulan ‘’İşbirliği Diyalogu’’ hakkında bilgiler veren Büyükelçi Robo, yapılan çalışmalar neticesinde tarım, siber güvenlik, ülke savunması ve yenilenebilir enerji alanlarına odaklanma kararı alındığını aktardı.

Türkiye tarafından 2022 senesinde gerçekleştirilen yatırım miktarının 1 milyar ABD doları olduğunu açıklayan Büyükelçi, halihazırda Arnavutluk’ta 39 Türk firmasının faaliyet gösterdiğini ve bu sayının artmaya devam ettiğini belirtti.

Sözlerine Türkiye’nin yardımlarıyla iyileşen Arnavutluk sağlık sisteminden bahsederek devam eden Büyükelçi Robo, Arnavutluk’un en büyük bankalarından bir tanesinin de Türk girişimi olduğunu belirtti. Bununla beraber, TİKA’nın tarihi binaları restore etmek gibi çok önemli görevler üstlendiğini ve bunun iki ülke turizmine önemli katkılar sağladığına dikkat çeken Büyükelçi Robo, “Türkiye her zaman diplomatik açıdan önemli bir müttefiktir” dedi.

 

Etiketler:

Yazdır

« Tüm Haberler