logo tobb logo tobbetu

TEPAV Diplomasi Söyleşileri başladı TEPAV’ın ekonomi ve politikanın birlikte ele alınması gerekliliğinden yola çıkarak dünyada gündem olan sıcak gelişmeler hakkında bilgi alışverişinde bulunmak üzere Ankara’da mukim büyükelçiler, akademisyenler ve uzmanların katılımıyla hayata geçirdiği Diplomasi Söyleşileri serisinin ilki Sudan Cumhuriyeti Türkiye Büyükelçisi Nadir Yousif Eltayeb ile gerçekleştirdi.
Haber resmi
26/06/2023 - Okunma sayısı: 2123

 

 

 

TEPAV Diplomasi Söyleşileri serisinin ilk konuğu Sudan Cumhuriyeti Türkiye Büyükelçisi Nadir Yousif Eltayeb oldu.

Moderatörlüğünü TEPAV Politika Analisti Gülru Gezer’in üstlendiği ve Dışişleri, Hazine ve Maliye, Enerji ve Tabii Kaynaklar bakanlıkları ile büyükelçilikler ve TPAO’dan 50’ye yakın kişinin katılımıyla 20 Haziran Salı günü TEPAV’da düzenlenen toplantıda, Sudan’ın mevcut durumu, sorunlar ve yapılması gerekenler konuşuldu. Toplantıda Sudan-Türkiye ilişkilerine de değinildi.

Yaşanılan süreç kabul edilemez

Sudan’da 15 Nisan 2023 tarihinde patlak veren çatışmalara giden süreç ve sonrasında taraflar arasında yaşanan gerilim hakkında kapsamlı bilgiler veren Büyükelçi Eltayeb, hızlı Destek Kuvvetleri’nin (HDK) iktidara yönelik darbe girişiminde bulunduğunu savunarak bunun kabul edilemez olduğunu ve tüm dünyanın bu ‘’darbe girişimini’’ kınaması gerektiğini söyledi.

Yapılan yardımlar yeterli değil

Sudan’daki insani duruma değinen Büyükelçi Eltayeb, Cenevre’de düzenlenen Donörler Konferansı’nda 1,5 milyar ABD Doları değerinde bağış toplandığını, ancak bunun maalesef yeterli olmadığını ve tüm ülkelerden Sudan’a yönelik yardım konusunda daha cömert davranmalarını beklediklerini dile getirdi.

Sudan’da siyasi çözüme ihtiyaç var

Sudan’da askeri değil siyasi bir çözüm olması gerektiğine dikkat çeken Eltayeb, “HDK içerisinde suça karışmamış unsurlar Sudan Ordusu’na katılabilir. Geri kalanların da yargı önünde hesap vermesi gerekiyor” dedi.

Eltayeb, bağımsızlığından bu yana zengin doğal kaynaklara sahip olması ve jeostratejik önemi haiz konumu nedeniyle Sudan’ın dış güçlerin müdahalelerine maruz kaldığını belirterek Sudan’ın bilinçli olarak istikrara kavuşturulmadığını öne sürdü.

Türkiye ile ilişkilerimizi geliştirmek istiyoruz

Sudan Egemenlik Konseyi Başkanı Abdul Fatah Al-Burhan’ı temsilen Dafallah Alhaj Ali’nin Türkiye’ye gerçekleştirdiği ziyarete de değinen Büyükelçi Türkiye ile Sudan arasında tarihten bu yana var olan yakın ilişkilerden de bahsetti.

Eltayeb, Türkiye’nin Sudan’a gönderdiği insani yardımlardan dolayı müteşekkir olduklarını aktararak “İki ülke arasındaki ticaret hacmi 600 milyon ABD doları. Türkiye, Sudan’da altyapı, madencilik, tarım ve inşaat sektörlerinde faaliyet gösteriyor. Önümüzdeki dönemde mevcut ticari ve ekonomik ilişkileri daha da geliştirmek istiyoruz” diye konuştu.

Yazdır

« Tüm Haberler