logo tobb logo tobbetu

Türkiye-Avrupa Birliği İlişkileri masaya yatırıldı TEPAV, İspanya Büyükelçiliği ve Ankara Politikalar Merkezi tarafından düzenlenen “2023 Türkiye-Avrupa Birliği İlişkileri” toplantısında Türkiye-AB ilişkileri ele alınarak sorunlar ve çözüm önerileri tartışıldı.
Haber resmi
23/05/2023 - Okunma sayısı: 1754

 

TEPAV, İspanya Büyükelçiliği ve Ankara Politikalar Merkezi tarafından “2023 Türkiye-Avrupa Birliği İlişkileri” toplantısı düzenlendi.

TEPAV’ın ev sahipliğinde 18 Mayıs 2023 tarihinde TEPAV Kurucu Direktörü Prof. Dr. Güven Sak, Ankara Politikalar Merkezi Yönetim Kurulu Üyesi Büyükelçi Ömer Önhon, İspanya Büyükelçiliği Misyon Şefi Yardımcısı Hector Castañeda Callejón, Dış Politika Enstitüsü Başkanı Prof. Dr. Hüseyin Bağcı, Gazeteci Pilar Cebrian, İktisadi Kalkınma Vakfı Genel Sekreteri Doç. Dr. Çiğdem Nas, Gazeteci Murat Yetkin, Barcelona Üniversitesi’nden Doç. Dr. Eduard Soler i Lecha, Global İlişkiler Forumu İcra Komitesi Başkanı (GİFGRF) Büyükelçi Selim Yenel ve Avrupa Parlamentosu Üyesi, Türkiye Raportörü Ignacio Sánchez Amor’un katılımıyla gerçekleşen toplantının açılış konuşmalarında, Avrupa Birliği üyelik sürecinde siyasi tıkanmadan dolayı gelecekte ilişkilerin aday ülke statüsü yerine imtiyazlı ortaklık üzerinden ilerlemesine ilişkin öneriler sunulurken Gümrük Anlaşması’nın yenilenmesi, vize serbestisi ve üst düzey konuşmaların yeniden başlatılmasının donan ilişkilerin yeniden canlanması için gerekli olduğu vurgulandı.

İlk oturumda Ukrayna Savaşı sonrası düzelme belirtileri göstermeye başlayan Türkiye-Avrupa Birliği ilişkilerinin güncel durumu ve sorunlar, Türkiye’deki sığınmacılar, mülteci kamplarının koşulları, İspanya-Türkiye ilişkileri ve Yeşil Ortaklık konuları ele alınırken; ikinci oturumda Kıbrıs Sorunu ve bu sorunun Türkiye’nin AB adaylığına etkileri, AB müktesebatının güncellenmesinin gerekliliği ve Gümrük Birliği’nin modernizasyonunun Türkiye’nin AB pazarındaki konumuna etkileri tartışılarak Türkiye’nin güvenlik ve terörle mücadele konusunda AB için taşıdığı hayati öneme dikkat çekildi.

Yazdır

« Tüm Haberler