logo tobb logo tobbetu

Gaziantep Projelerini Hayata Geçiriyor GİZ, TEPAV ve Gaziantep Büyükşehir Belediyesi iş birliğinde yürütülen üç aşamalı çalıştay serisi 26 Ekim 2022 tarihlerinde yüz yüze gerçekleştirilen son çalıştay ile tamamlanmış oldu.
Haber resmi
02/11/2022 - Okunma sayısı: 1910

 

 

Alman Federal Ekonomik İş Birliği ve Kalkınma Bakanlığı (BMZ) tarafından finanse edilen PEP - Ekonomik Fırsatların Desteklenmesi Programı kapsamında, Alman Uluslararası İş Birliği Kurumu (GİZ), TEPAV ve Gaziantep Büyükşehir Belediyesi iş birliğinde yürütülen üç aşamalı çalıştay serisinin sonuncusu 26 Ekim 2022 tarihinde “Gaziantep Projelerini Hayata Geçiriyor” başlığı ile Gaziantep Sanayi Odası’nda gerçekleştirildi.

Gaziantep Valisi Davut Gül, Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, Gaziantep Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Ünverdi, Gaziantep Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Tuncay Yıldırım, Gaziantep Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Akıncı, Hasan Kalyoncu Üniversitesi Rektörü Türkay Dereli, GIZ-PEP Girişimcilik ve İş Geliştirme Bileşeni Lideri Onur Azcan ve TEPAV yetkilileri ile çok sayıda kurum, kuruluş ve STK temsilcilerinin katıldığı çalıştayda tarım ve gıda sanayi, imalat ve sosyal yaşam ile ilgili proje fikirleri ve yol haritası değerlendirildi.

“Kamu-Özel Sektör Diyaloğunun Geliştirilmesi Projesi” kapsamında Gaziantep’in mevcut sorunları, katılımcı ve kapsayıcı bir şekilde, 09-10 Kasım 2021 tarihlerinde gerçekleştirilen ilk çalıştayda tespit edilmişti. İkinci çalıştayda Tarım ve Gıda Sanayi, İmalat ve Sosyal Yaşam başlıkları altında, konunun uzmanları ile TEPAV tarafından geliştirilen 8 proje fikri katılımcılara sunulmuştu. Sunumlar, katılımcıların da proje fikirleriyle ilgili görüşlerini yazılı ve/ya sözlü olarak belirtebildikleri bir ortamda, interaktif bir şekilde gerçekleştirilmiş, ardından yapılan oylamalar ile Gaziantep’in geleceğine yön verecek ve öncelikli olan 3 proje fikri  belirlenmişti. Üç aşamalı çalıştay serisinin sonuncusu olan uygulama tasarım çalıştayında ise geniş ve kapsayıcı bir katılımcı grubu ile kısa listeye alınmış 3 proje fikrinin uygulanmasına ilişkin somut yol haritaları ve çalışma planları sunuldu ve tartışıldı.

Çalıştayın ilk ve ortak oturumu açılış konuşmalarıyla başladı. Açılış konuşmasında GIZ-PEP Girişimcilik ve İş Geliştirme Bileşeni Lideri Onur Azcan, bu proje kapsamında kurum olarak ilk defa kamu-özel sektör iş birliğinin geliştirilmesi amacıyla il düzeyinde Adana, Gaziantep ve İstanbul’a destek verdiklerini ifade etti. Azcan ayrıca, Gaziantep bileşeninin üçüncü çalıştayını bir son olarak değil, belirlenen projelerin hayata geçirilmesi için güçlü bir başlangıç olarak gördüklerini belirtti. Ardından söz alan Gaziantep Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Akıncı, Gaziantep tarım ürünlerinin ulusal ve uluslararası pazarlara talep edilen standartlarda hazırlanması ve sevkiyatı noktasında önemli bir aktör olarak ön plana çıktığını belirtti. Akıncı, TEPAV iş birliği ile gerçekleştirilen bu proje sonucunda Gaziantep’in tarım, imalat ve sosyal yaşam alanında Türkiye’nin lokomotif şehirlerinden birine dönüşmeye başlayacağına dikkat çekti. Gaziantep Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Tuncay Yıldırım ise Gaziantep’in gelişmesine katkı sağlayacak olan somut yol haritalarının şehri geleceğe taşıyacak önemli bir adım olduğunu belirterek projenin hayata geçmesinde emeği olan herkese teşekkür ederek sözlerini tamamladı. Gaziantep Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Ünverdi geleceğin dünyasında var olmak için merkezinde doğa ve insanın olduğu sürdürülebilir projeler üzerinde çalışmak gerektiğinin altını çizerek, imalat sanayinin geliştirilmesi ve kamu-özel sektör iş birliğinin güçlendirilmesi adına yürütülen bu çalışmaların çıktılarının sanayi ve üretime çok büyük katkılarının olacağını belirtti.

Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin’in açılış konuşması ile devam eden çalıştayda Şahin, gerçekleştirilen son çalıştayın Gaziantep’in gelişimi için yeni bir başlangıç olarak gördüklerini belirtti. Şahin, ayrıca Gaziantep için Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği çatısı altındaki bütün odaların kent için önemli çalışmalar yaptığını vurguladı. Kamu özel sektör iş birliğinde yürütülen Gaziantep modelinin başarılarına ve kentteki yansımalarına dikkat çeken Şahin, Gaziantep’in sahip olduğu kültürel ve tarihi mirasın yanı sıra güçlü insan kaynağı ile beşeri sermayesini de güçlendirdiğinin altını çizdi. Şahin, TEPAV tarafından hazırlanan somut yol haritalarının hayata geçmesi ile yeni dünya düzeninde Gaziantep’in Türkiye için öncü bir model olacağını, tüm diyalog sürecinin kamu-özel sektör ve sivil toplum arasındaki iş birliği ve koordinasyonu pekiştireceğini temenni ettiğini ifade etti. Şahin’in ardından söz alan Gaziantep Valisi Davut Gül ise bu yapılan çalışmaların değişen dünya düzeninde Gaziantep'i bir adım daha ileriye götüreceğini belirterek sözlerini tamamladı.

Açılış konuşmalarının ardından çalıştay, TEPAV’dan Güven Sak’ın ‘Bugüne nasıl geldik? Bugün ne yapacağız?’ başlıklı bilgilendirme sunumu ile devam etti. Sak sunumunda, birinci ve ikinci çalıştay çıktılarını ve üçüncü çalıştay için yapılan hazırlık çalışmalarını aktardı. Bilgilendirme sunumu sonrası katılımcılar Tarım ve Gıda Sanayi başlığında Gaziantep’te Zeytinyağında Güç Birliği Kaliteli Üretim/Yenilikçi Pazarlama, İmalat başlığında Yeşil Dönüşümün Merkezi Gaziantep OSB ve  Sosyal Yaşam başlığında Kadın Emeğine Değer Katan Gaziantep proje fikirlerini ve somut yol haritalarını tartışmak için alt oturumlara yönlendirildi.

Tartışmalar, eş zamanlı olarak devam eden üç alt oturumda, TEPAV’dan Sibel Güven, Yakup Peker ve Asmin Kavas Bilgiç’in moderasyonunda ve interaktif bir yöntemle gerçekleştirildi. Alt oturumlarda moderatörler, proje fikirlerine ait somut yol haritalarını ve planların geliştirilmesini içeren sunumları katılımcılarla paylaştı. Bu oturumlarda katılımcıların yol haritalarının süreçleri ve yapı taşları konusunda görüş ve fikirleri alındı.

Alt oturumlar sonrasında katılımcılar tekrar ana oturumda bir araya geldi. Çalıştayın bu oturumu Gaziantep Ticaret Borsası’ndan Şener Kara’nın Tarımsal Gıda Sanayinin Yeşil Dönüşümü İle İstihdamın Desteklenmesi başlıklı proje fikrinin sunumu ile başladı. Ardından, TEPAV’dan Sibel Güven tarafından gerçekleştirilen ve alt oturumlarda ayrıntılı konuşulan yol haritalarının özet sunuşu ile devam etti. Çalıştay, Güven’in değerlendirme ve kapanış konuşması ile sona erdi.

“Kamu-Özel Sektör Diyaloğunun Geliştirilmesi Projesi”

Alman Federal Ekonomik İş Birliği ve Kalkınma Bakanlığı (BMZ) tarafından finanse edilen PEP - Ekonomik Fırsatların Desteklenmesi Programı kapsamında, Alman Uluslararası İş Birliği Kurumu (GİZ) ve TEPAV ortaklığında yürütülmekte olan projenin genel amacı, Adana, Gaziantep ve İstanbul Büyükşehir Belediyelerinin öncülüğünde, bu kentlerde COVID-19 salgını sırasında ve sonrasında kapsayıcı, çok paydaşlı ve çok sektörlü biçimde bir kamu-özel istişare, koordinasyon ve karar alma mekanizması oluşturmaktır. Bu mekanizma, kamu ve özel sektör aktörleri için ortak bir vizyon geliştirilmesi, paydaşların ihtiyaçları ile beklentilerinin karşılanması, istihdamın artırılması, iş ekosisteminin iyileştirilmesi, yerli ve yabancılar için yatırım ortamının iyileştirilmesi ile geçici koruma altındaki Suriyeliler ve ev sahibi topluluklar için iş imkanlarının geliştirilmesine katkılar sağlayacaktır. Böylece bölgenin potansiyelinden yararlanılması hedeflenmektedir.

Yazdır

« Tüm Haberler