logo tobb logo tobbetu

KOBİ’lerin %28’i dijital dönüşüm için altyapı eksiklerinin giderilmesine ihtiyaç duyuyor KOBİ’lerin dijitalleşme süreçlerini hızlandırmak için, TEPAV ile Mastercard iş birliğinde yürütülen “KOBİ’lerin E-Karnesi” projesi başladı.
Haber resmi
26/07/2022 - Okunma sayısı: 5207

 

 

12 ilde (Ankara, Antalya, Balıkesir, Bursa, Erzurum, Gaziantep, İstanbul, İzmir, Kayseri, Malatya, Samsun ve Trabzon)  2.600 firma ile yürütülen pilot anket çalışmasının sonuçlarına göre firmanın ölçeği büyüdükçe (çalışan sayısı arttıkça) bilgi teknolojileri kullanımı artıyor. Bilgi teknolojilerini kullanmayan firmaların oranı mikro ölçekli firmalarda yüzde 29,3 düzeyinde iken, küçük ölçekli firmalarda yüzde 18,0’e, orta ölçekli (1-9 arasında çalışana sahip) firmalarda yüzde 6,1’e kadar geriliyor. Küçük (10-49 arasında çalışana sahip) ve orta ölçekli (50-249 arasında çalışana sahip) firmalar bilgi teknolojileri hizmetlerini çoğunlukla dışarıdan alırken, şirket içinde bilgi teknolojileri birimi bulunma oranı da mikro ölçekli firmalara kıyasla daha yüksek görünüyor.

İllerin bilgi teknolojileri kaynaklarını yönetim şekilleri farklılaşıyor. Üç büyük ilin (İstanbul, Ankara, İzmir) yanı sıra Samsun, Malatya gibi illerde bilgi teknolojileri hizmetlerini dışarıdan alan firmaların oranı yüksek. Balıkesir, Erzurum ve Antalya illerinde ise bilgi teknolojileri ile ilgili sorunları çalışanlarının çözdüğü firmalar ağırlıklı. Şirket içinde bilgi teknolojileri birimi bulunan firmaların oranının yüksek olduğu iller Gaziantep, Kayseri, İstanbul ve Trabzon.

İllere göre firmaların internet bağlantı düzeyleri de farklılık gösteriyor. Tüm firmaların yüzde 53,5’i internet bağlantılarını ADSL ya da VDSL üzerinden, yüzde 41’i fiber internet üzerinden sağlıyor. Fiber internet kullanımı İzmir’de yüzde 83,1’e kadar yükselirken, Bursa’da yüzde 22,3’e kadar geriliyor. Gaziantep, Malatya ve Kayseri gibi imalat sanayinde öne çıkan illerde de fiber internet kullanımının yüksek olduğu görünüyor.

Erzurum, Kayseri, Malatya gibi illerde bütçe/finansman ve insan kaynağı/eğitim alanlarında desteğe ihtiyaç duyulurken, Trabzon, İzmir, İstanbul ve Samsun gibi illerde her iki alanda da desteğe duyulan ihtiyaç daha düşük seviyelerde yer alıyor. Tüm KOBİ’ler arasında dijital dönüşümde en çok desteğe ihtiyaç duyulan alanlar bütçe/finansman, yasal düzenlemeler, altyapı eksiklikleri ve vergilendirme iken, ihtiyaç düzeylerinin illere göre farklılaştığı görülüyor. Bütçe/finansman desteğine ihtiyaç duyan illerin başında Erzurum, Gaziantep ve Malatya; yasal düzenlemelere ilişkin desteğe ihtiyaç duyan illerin başında Erzurum, Gaziantep ve Ankara; altyapı desteğine ihtiyaç duyan illerin başında ise Gaziantep, Ankara ve Trabzon geliyor.

Pilot anketle 12 il için elde edilen verilerin Türkiye geneline yayılması için çalışmalar TEPAV tarafından hazırlanan web sitesi aracılığıyla devam edecek. Detaylı raporu ilerleyen günlerde yayınlanacak olan, TEPAV ve Mastercard ortaklığında yürütülen “KOBİ’lerin E-Karnesi” Projesi ile 81 ildeki KOBİ’lerden dijital dönüşümle ilgili veriler toplayıp bu veriler aracılığıyla firmaların dijital dönüşümle ilgili mevcut durum ve geliştirmeleri gereken alanları gösteren firmaya özgü e-karneler sunulacak. Firmaların ankete verdikleri cevaba göre, hem sektörlerinde ve illerindeki KOBİ’lerin dijital dönüşümle ilgili ihtiyaçları belirlenecek, hem de firmaya özgü hazırlanan e-karne ile firmanın dijital dönüşümle ilgili spesifik ihtiyaçlarını karşılayacak uygun dijital çözüm ve kamu destekleri ortaya koyulacak.

Çalışma, dijital dönüşümle ilgili uygun kamu politikası ve desteklerinin tasarım sürecine de katkılar sunacak. Pilot ankette bilgi teknolojileriyle ilgili kamudan destek alabilen firmaların oranının %5,7 olduğu, bu oranın iller ve sektörlere göre kısmen farklılaşsa da yeterince yaygın olmadığı dikkat çekmektedir. Bu açıdan web sitesi ile elde edilen verilerin firmaların dijital dönüşüm ihtiyaçlarını belirlemek ve kamu kurumları tarafından tasarlanan programların yaygınlığını artırmak için de malumat sağlaması planlanmaktadır.

 

İşletmenizin e-karnesini görmek ve sürece katkı vermek için tıklayınız.

 

Tanıtım filmini izlemek için tıklayınız.

Etiketler: KOBİ'ler, kobi e-karne,

Yazdır

« Tüm Haberler