TEPAV web sitesinde yer alan yazılar ve görüşler tamamen yazarlarına aittir. TEPAV'ın resmi görüşü değildir.
© TEPAV, aksi belirtilmedikçe her hakkı saklıdır.
Söğütözü Cad. No:43 TOBB-ETÜ Yerleşkesi 2. Kısım 06560 Söğütözü-Ankara
Telefon: +90 312 292 5500Fax: +90 312 292 5555
tepav@tepav.org.tr / tepav.org.trTEPAV veriye dayalı analiz yaparak politika tasarım sürecine katkı sağlayan, akademik etik ve kaliteden ödün vermeyen, kar amacı gütmeyen, partizan olmayan bir araştırma kuruluşudur.
Değerlendirme notu / Leyla Karakaya
Rusya’nın kendi iddiasına göre etnik gruplarını aşırıcılardan korumak için Ukrayna’ya askeri harekât başlatması, dünyanın gözünde ise yörüngesinde tutmakta zorlandığı kardeşine/komşusuna/eski yoldaşına saldırması, iki ülke arasındaki bir çatışmanın çok ötesine geçti, küresel sisteme etki eden bir sarsıntı ve olası bir dönüşüm başlattı. “Medeni” dünyanın tamamı uzun süredir tekinsiz buldukları ama ilişkilerini çok yönlü olarak sürdürdükleri bu gücün saldırganlığı karşısında birleşti. Rusya liderinin beklentisi muhtemelen bambaşkaydı ama bırakın Ukrayna’yı birkaç günde dize getirmeyi; bir yandan kendi ülkesini yalıtmayı, dışlatmayı, serkeş devlet ilan ettirmeyi, diğer yandan adı ABD, NATO, AB, Batı olsun, düşman algıladığı kim varsa, karşı safları sıklaştırmayı başardı. Rusya’nın saldırganlığı, olmaz dediklerimizi olduruyor. Bugün bir AB ordusu kurulacaksa, bunu Rusya’nın başarısı olarak görmek mümkün.
Gelin görün ki, tam da biz iklim krizinin idrakine ciddi ciddi varmaya ve ağır ağır da olsa akıllarımızı bir araya getirip hal çaresi düşünmeye başlamışken, sistem bir türbülans daha yaşıyor. Rusya’nın enerji alanındaki ağırlığı, bu krizin mahiyetini çok başka yönlere de sevk ediyor. Buradan sonraki yol, iyiye de gidebilir, kötüye de. Gidişat biraz bizim seçimlerimize bağlı. Ama baştan söyleyelim, sonu hayra varsa da bizi şimdilik zorlu bir süreç bekliyor.
Değerlendirme notunun tamamına erişmek için tıklayınız.
27/11/2024
26/11/2024
26/11/2024
25/11/2024
24/11/2024