TEPAV web sitesinde yer alan yazılar ve görüşler tamamen yazarlarına aittir. TEPAV'ın resmi görüşü değildir.
© TEPAV, aksi belirtilmedikçe her hakkı saklıdır.
Söğütözü Cad. No:43 TOBB-ETÜ Yerleşkesi 2. Kısım 06560 Söğütözü-Ankara
Telefon: +90 312 292 5500Fax: +90 312 292 5555
tepav@tepav.org.tr / tepav.org.trTEPAV veriye dayalı analiz yaparak politika tasarım sürecine katkı sağlayan, akademik etik ve kaliteden ödün vermeyen, kar amacı gütmeyen, partizan olmayan bir araştırma kuruluşudur.
Cumhuriyetimizin 100. yılını karşılamak üzere tarihe tanıklık etmiş asırlık işletmelerimizi arıyoruz
Cumhuriyetimizin ilanının 100. yılı yaklaşırken Cumhuriyetimizin kazanımlarını ve Türkiye’de özel sektörün çok boyutlu zengin tarihini, tanıklık etmiş işletmelerimizin gözünden belgelemek istiyoruz. Bu çerçevede Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB), Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı (TEPAV) ve TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi (TOBB ETÜ) olarak, ülkemizin farklı coğrafyalarında faaliyet göstermeye devam eden iş dünyasının uzun ömürlü şirketlerinin tarihsel birikimlerini ortaya koymayı amaçlıyoruz.
Bu proje ile Cumhuriyetin iktisadi ve sosyal kazanımlarının özel sektörün faaliyetlerine nasıl yansıdığı araştırılacak; işletmelerimizin yıllar içinde deneyimlediği fırsat ve zorluklar ışığında bölgesel ve sektörel gelişmeler incelenecek ve kentlerimizin kalkınmasındaki katkıları tespit edilecektir.
Bu amaçla, projenin ilk aşamasında üç ayrı veri ve bilgi derleme çalışması planlanmaktadır:
Birincisi, Cumhuriyetin kuruluşundan itibaren izlenen kalkınma politikaları kapsamında eğitim, ulaştırma, altyapı ve benzeri alanlarda yapılan kamu yatırımlarının Türkiye’nin farklı illerinde özel sektör faaliyetlerine etkisini tespit etmek amacıyla istatistiki-biyografik-tarihi kaynaklar taranacak ve dokümante edilecektir.
İkincisi, her şehrimizde ulaştığımız uzun ömürlü işletmelerin envanteri oluşturulacak, bu işletmeler ile mülakatlar yapılarak özel sektörün tarihsel birikimini açığa çıkaracak ‘sözlü tarih’ çalışmasının ilk adımı atılacaktır.
Üçüncüsü, 1923’ten günümüze Oda ve Borsaların kuruluşu, faaliyeti ve üyelerinin sayısındaki genel görünümle ilgili veriler derlenecektir.
Çağrımız, iş hayatında faaliyet göstermeye 1923 veya öncesinde başlamış ve bugün de faaliyetine devam eden (resmi kuruluş tarihi daha geç olanlar, yıllar içinde sektör veya şehir değişiklikleri yapılmış olanlar dâhil) tüm girişimlere açıktır.
Ayrıca çağrımız; 70, 80 ve 90 yıllık işletmeleri de tespit etmek amacıyla 1953 ve öncesinde kurulmuş ve bugün de faaliyetine devam eden tüm işletmelere de açıktır.
Başvuru yapmak için tıklayınız.