logo tobb logo tobbetu

Marmara’daki Müsilaj Sorunu Meclis’te tartışılmaya devam ediyor TEPAV Proje Yöneticisi Yakup Peker’in de aralarında olduğu uzmanlar komisyonda sunum gerçekleştirdi.
Haber resmi
16/10/2021 - Okunma sayısı: 2107

 

 

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Müsilaj Sorununu Araştırma Komisyonu 13 Ekim 2021 Çarşamba günü toplandı. Komisyonda, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Yönetim Kurulu Üyesi Cengiz Günay, Sektörler ve Girişimcilik Daire Başkanı Ahmet Saygın Baban, Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı (TEPAV) Proje Yöneticisi Yakup Peker, Gebze Teknik Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Taşkın Kavzoğlu, İstanbul Üniversitesi Su Bilimleri Fakültesi Deniz ve İçsu Kaynakları Yönetimi Bölümü, Deniz Biyolojisi Anabilim Dalı Başkanı / Türk Deniz Araştırmaları Vakfı (TÜDAV) Başkanı Prof. Dr. Bayram Öztürk ve Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Fakültesi Su Ürünleri Temel Bilimleri Bölümü Deniz Biyolojisi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yeşim Büyükateş müsilaja ilişkin sunum yaptı.

Komisyonda, TOBB Yönetim Kurulu Üyesi Cengiz Günay, TOBB Daire Başkanı Ahmet Saygın Baban ile birlikte TEPAV Proje Yöneticisi Yakup Peker müsilaj sorunu hakkında TOBB ve TEPAV’ın görüş ve önerilerini içeren bir sunum gerçekleştirdiler.  Yakup Peker, TEPAV’ın Mekânsal Strateji Planlaması (MSP) çalışmalarına değinerek, mavi büyüme gündemine sanayinin mekânsal dağılımının da gözetilerek bakılması gerektiğini, bunun için Orta Anadolu’nun ikinci bir Marmara Bölgesi gibi kurgulanmasını, Marmara Bölgesinin yüksek teknolojili yatırımların yoğunlaştığı ve OSB’lerdeki yeşil dönüşümün başladığı bir bölge olarak değerlendirilmesi önerisini sundu. Bunun dışında, mevcut durumda yapılan kıyı planlaması çalışmalarının denizin dibi de gözetilerek yapılması ve yeşil büyümenin mavi büyüme ile desteklenmesi önerilerini de dile getirdi. Sunumda ayrıca, TEPAV’ın mavi büyüme alanındaki ilk AB Ufuk 2020 (HORIZON 2020) projesi olan ve Karadeniz Bölgesi’ndeki çoklu stres faktörlerinin ekosistem hizmetleri üzerindeki etkisinin araştırılması, senaryo ve stratejilerinin oluşturulmasını hedefleyen BRIDGE-BS Projesi hakkında da bilgiler verdi.

Ahmet Saygın Baban ise, müsilajın en önemli sebebinin iklim değişikliği ve iklim krizi olduğunu, Paris İklim Anlaşması ile iklim kriziyle mücadelede önemli bir adım atıldığını söyleyerek sözlerine başladı. Müsilajın sadece denizin yüzeyinde oluşan bir tabakadan ziyade, dipteki oksijen azalmasıyla birlikte biyoçeşitliliğin azalması, denizdeki kitlesel canlı ölümleri, balıkçılık ve buna bağlı olarak turizmin yara alması gibi uzun vadeye yayılan sosyoekonomik etkileri de olacağını ifade etti.

Müsilaj sorununu araştırma komisyonunda sunum yapan uzmanlar, bir an önce bütçe oluşturularak veya yurtdışından fon sağlanarak Marmara Denizi’nde ileri arıtma tesislerinin kurulması ve Marmara Denizi’nin özel koruma alanı ilan edilmesi gerektiğini ifade etti.

 

Etiketler:

Yazdır

« Tüm Haberler