TEPAV web sitesinde yer alan yazılar ve görüşler tamamen yazarlarına aittir. TEPAV'ın resmi görüşü değildir.
© TEPAV, aksi belirtilmedikçe her hakkı saklıdır.
Söğütözü Cad. No:43 TOBB-ETÜ Yerleşkesi 2. Kısım 06560 Söğütözü-Ankara
Telefon: +90 312 292 5500Fax: +90 312 292 5555
tepav@tepav.org.tr / tepav.org.trTEPAV veriye dayalı analiz yaparak politika tasarım sürecine katkı sağlayan, akademik etik ve kaliteden ödün vermeyen, kar amacı gütmeyen, partizan olmayan bir araştırma kuruluşudur.
Değerlendirme Notu / Bozkurt Aran
Dijital teknolojinin günlük hayata sağladığı ve çağımızı şekillendiren olanaklar, beraberinde yasal alanda düzenlenmesi gereken yeni bazı alanları ortaya çıkartmıştır. Bunlar arasında dijital ortamı kullanarak sınır ötesi etkinlik gösteren çok uluslu şirketlerin yarar sağladıkları ülkelerde nasıl vergilendirileceği konusu da bulunmaktadır. Bu konudaki görüşmeler 2013 yılından beri Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü’nün (OECD) eşgüdümünde yürütülüyordu.
Amerika Birleşik Devletleri (ABD)’de Biden Yönetiminin çok uluslu şirketlerin asgari %15 oranında vergilendirilmesi önerisi yaparak attığı adım, konunun küresel anlamda çözümlenmesi için uygun bir ortam da yaratmıştı. Böylece, iki sütun üzerinde bir mutabakat sağlanması mümkün olmuştu. G7 Maliye Bakanlarının 5-6 Haziran tarihli toplantılarında vardıkları mutabakat ile dijital teknolojiyi kullanan çok uluslu firmaların, merkezlerinin bulundukları ülkelerin dışında da vergilendirilmeleri (birinci sütun) ve tüm şirketlerin asgari %15 oranında vergilendirilmeleri (ikinci sütun) öngörülmüştü. Bu konuda ayrıntılı olarak daha önce yazılan değerlendirme notuna buradan erişebilirsiniz.
Değerlendirme notunun tamamına erişmek için tıklayınız.