logo tobb logo tobbetu

Taliban'ın İdeolojisi Nedir? TEPAV OAS Direktörü Prof. Dr. Hilmi Demir Habertürk televizyonu “Olaylar ve Görüşler” programına konuk oldu.
Haber resmi
22/06/2021 - Okunma sayısı: 4993

 

 

Habertürk kanalında Serap Belet ve Muharrem Sarıkaya tarafından sunulan “Olaylar ve Görüşler” programına konuk olan TEPAV Ortadoğu ve Orta Asya Araştırmaları Enstitüsü (TEPAV OAS)  Direktörü Prof. Dr. Hilmi Demir, Taliban, Hanefi-Sünni mi, yoksa milliyetçi bir yapı mı? El-Kaide bağlantısı nedir? Türkiye ile iyi ilişkilerin sebebi Hanefi-Sünni bir yapısıyla mı ilgili? sorularına yanıt verdi.

Hilmi Demir, Afganistan’ın etnik ve dini olarak farklıklara sahip olduğunu, Taliban’ın ana omurgasını Afganistan’daki Sunni Peştunların oluşturduğunu, bunların da mezhep olarak Hanefi olduğunu söyledi. Demir, Taliban’ın çıktığı Deobendi Medreselerinin Hanefi olsalar bile uzun yıllardır süren savaşla çok farklı uluslararası ağlara erişim sağladığını ve özellikle Arap ve Körfez etkisiyle hem medrese sayılarının çok hızlı arttığını hem de değişime uğradığını ifade etti. Demir 1979’da 1.700 olan Deobendi Medreselerinin sayısının bugün 5 bini geçtiğini söyledi. Demir, Taliban’ın kendisine İslam Emirliği İsmini verdiğini ve Afganistan sınırlarında kendi anlayışlarına uygun bir şer’i İslam Devleti kurmak istediğini ve bu açıdan da Küresel Cihad ideolojisine sahip el Kaide’den ve sözde Hilafet olduğunu iddia eden El-Kaide’den farklılaştığını ifade etti.

 

Habertürk televizyonunda yayınlanan 19 Haziran 2021 tarihli “Olaylar ve Görüşler” programını izlemek için tıklayınız.

Etiketler:

Yazdır

« Tüm Haberler