TEPAV web sitesinde yer alan yazılar ve görüşler tamamen yazarlarına aittir. TEPAV'ın resmi görüşü değildir.
© TEPAV, aksi belirtilmedikçe her hakkı saklıdır.
Söğütözü Cad. No:43 TOBB-ETÜ Yerleşkesi 2. Kısım 06560 Söğütözü-Ankara
Telefon: +90 312 292 5500Fax: +90 312 292 5555
tepav@tepav.org.tr / tepav.org.trTEPAV veriye dayalı analiz yaparak politika tasarım sürecine katkı sağlayan, akademik etik ve kaliteden ödün vermeyen, kar amacı gütmeyen, partizan olmayan bir araştırma kuruluşudur.
“81 İlde Türkiye’nin Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Karnesi” projesi farkındalık yaratmak açısından oldukça önemli”
Türkiye Sınai Kalkınma Bankası (TSKB), Fransız Kalkınma Ajansı (AFD) ve Fransa İstanbul Başkonsolosluğu tarafından her yıl Dünya Kadınlar Günü haftasında düzenlenen 'Kadın İstihdamı' temalı konferansın beşincisi 4 Mart 2021, Perşembe günü çevrimiçi ortamda düzenlendi.
“Sanayide Kadın: Endüstri ve Teknolojide Cinsiyet Eşitliğini Teşvik Etmek” konulu konferans, Fransa İstanbul Başkonsolosu Olivier Gauvin, AFD Grup Türkiye Direktörü Serge Snrech ve TSKB Genel Müdürü Ece Börü’nün açılış konuşmalarıyla başladı.
Fransa İstanbul Başkonsolosu Olivier Gauvin, meslek hayatındaki fırsat eşitliğini vurgulamak adına AFD ve TSKB'nin birikiminden faydalanmaktan memnuniyet duyduklarını ifade ederek, Fransa'nın kadın erkek eşitliği konusunda yaptığı uluslararası çalışmalar hakkında bilgi verdi.
AFD Türkiye Direktörü Snrech, Aralık ayında TEPAV, TSKB ve Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) ile birlikte Türkiye'deki 81 ilin kadın erkek eşitliği konusundaki performanslarını ölçtüklerini ve bu proje bulgularından yola çıkarak kadınların bulundukları illerdeki refah seviyesinin kritik olduğunu ifade etti.
TSKB Genel Müdürü Ece Börü, şirketlerin eşitlik ve kapsayıcılık prensibiyle hareket etmesi, kadınların sosyal hayatta güçlenmesi için toplumsal farkındalık yaratacak bu gibi projelerin ön plana çıkarılmasının ve tamamlanmasının şart olduğunu belirtti. Türkiye'de örnek teşkil eden uygulamaları bulunan pek çok şirket bulunsa da hem Türkiye'de hem de dünyada fırsat eşitliğinin oluşabilmesini engelleyen bazı koşulların olduğunu aktardı.
Açılış konuşmasının ardından, TSKB Baş Ekonomisti Burcu Ünüvar, “Kadınların COVID-19 Sonrası Dünyası” konulu bir sunum yaptı. Sunumuna COVID-19 süresince dünya ekonomisinin 2008 krizinden bile daha büyük bir daralma yaşandığını belirterek başlayan Ünüvar, bu süreçte kadınların erkeklere nazaran çok daha olumsuz etkilendiğinin altını çizdi. İçinde bulunduğumuz pandemi sürecine ek olarak kadınlar ve çocukların benzer bir şekilde iklim krizinde de en kırılgan grup olacağını işaret etti. Bu yüzden toplumsal cinsiyet eşitliğinde kadın erkek fark etmeksizin farkındalık yaratmamız gerektiğini ve bir an önce harekete geçmenin oldukça kritik olduğunu belirterek sunumunu tamamladı.
TEPAV İcra Direktörü Güven Sak moderatörlüğünde “Endüstri ve Teknolojide Cinsiyet Eşitliğini Teşvik Etmek” başlıklı panele geçildi. Panelde Limak Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Ebru Özdemir, Oyak-Renault Tedarik Zinciri Direktörü ve Women@Renault Başkanı Sibel Bayat, Teknolojide Kadın Derneği (Wtech) Yönetim Kurulu Başkanı Zehra Öney ve Hayat Kimya Global Hazine Direktörü Ayla Hacıahmetoğlu yer aldı. Moderatör Güven Sak, Türkiye’nin azalan bir nüfusa doğru yöneldiğini ve bunun yaratabileceği sorunların önüne geçebilmek, etkileri hafifletmek için kadınların iş hayatına katılımının arttırılması gerektiğini dile getirdi. Bu konu ile ilgili olarak TEPAV tarafından yapılan “81 İlde Türkiye’nin Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Karnesi” projesinin farkındalık yaratması açısından oldukça önemli olduğuna işaret etti.
Ebru Özdemir, fırsat eşitliğine vurgu yaparak erkek egemen sektörlerde kadınların rolüne değindi. Türkiye’nin çalışan kadın nüfus konusunda iyi olmadığını belirten Özdemir, başarılı kadınların bu konuda bir rol model olması gerektiğini dile getirdi. Limak Holding’de “Türkiye’nin Mühendis Kızları” projesi başta olmak üzere Limak’ın cinsiyet eşitliği konusunda yaptığı çalışmalara vurgu yaparak bu konuda yaptıkları iş birlikleri ile 2026 yılına kadar kadın istihdam oranını yüzde 40'a çıkarma stratejik hedefinde olduklarını bildirdi. Oyak-Renault Tedarik Zinciri Direktörü Sibel Bayat, “Özde eşit, sözde eşit” sloganıyla yola çıktıklarını ve bu konuyla ilgili bir manifesto yayınladıklarını ve kadınların iş hayatındaki rolünü arttırmaya yönelik çalışmalar yapmaya devam edeceklerini ifade etti.
Teknolojide Kadın Derneği (Wtech) Yönetim Kurulu Başkanı Zehra Öney ise fen, matematik, mühendislik ve bilim alanlarında okuyan genç kızların mezun olduktan sonra çalışma koşulları erkeklere göre hazırlanmış alanlarda olmayı tercih etmediğini dile getirdi.
Hayat Kimya Global Hazine Direktörü Ayla Hacıahmetoğlu, Hayat Kimya’da, mavi yakalı çalışan ve yöneticilerinin çoğunlukla kadınlardan oluştuğunu, çalışanların çok uluslu olduklarını ve yalnızca cinsiyet değil, aynı zamanda dil, din ve ırk ayrımı yapmadıklarını belirtti.
Konferansın kapanış konuşmasını TSKB Genel Müdür Yardımcısı Meral Murathan gerçekleştirdi. Başta TSKB, AFD ve TEPAV olmak üzere tüm katılımcılara teşekkür eden Murathan, konferansın son kısmı için hazırlanan, TSKB’nin toplumsal cinsiyet eşitliğine dair gerçekleştirdiği çalışmaları anlatan bir video gösteriminin ardından toplantı sona erdi.
TSKB Baş Ekonomisti Burcu Ünüvar'ın sunumuna erişmek için tıklatınız.
25/10/2024
25/10/2024
25/10/2024
16/10/2024
15/10/2024