logo tobb logo tobbetu

2020’nin en çok okunanları TEPAV web sitesinde en çok ilgi gören 15 içerik
Haber resmi
04/01/2021 - Okunma sayısı: 2276

 

 

2020 yılı daha önceki yıllara benzemeyen bir yıl oldu. Hazırlıksız yakalandığımız COVID-19 salgını sebebiyle TEPAV sitesinde yayımlanan notlar, bloglar ve haber başlıklarının çoğunu virüs, sosyal mesafe ve virüs kaynaklı ani duruşun iktisadi etkileri doldurdu.

Türkiye’de ilk vakanın görüldüğü tarih olan 10 Mart 2020’den 31 Aralık 2020’ye kadarki süreçte, birçoğu COVID-19’un ekonomik etkilerine yönelik tespitler gerçekleştirmek ve politika önerileri için tartışmaları başlatmak üzere; 300’den fazla çalışmayı değerlendirme notu, politika notu, bülten ve blog formatında farklı içeriği web sitemiz aracılığıyla kamuoyu ile paylaştık.

1 Ocak – 31 Aralık 2020 tarihleri aralığı baz alınarak, 2020 yılı içerisinde TEPAV’da en çok ilgi gören 15 içeriği belirledik. Bu rapora göre; TEPAV’ın 2020 yılında en çok ilgi gören içerikleri aşağıda sıralanmıştır.

 

COVID-19 ile Mücadelemiz

TEPAV Ekonomik ve Siyasi Politikalar Merkezi Direktörü N. Murat Ersavcı’nın COVID-19 pozitif olduğu günleri ve tedavi olurken nasıl zorlu bir süreçten geçtiğini gün gün anlattığı blog yazısı bu yıl listemizde en çok ilgi gören yazı oldu.

Yazıyı okumak için tıklayınız.

 

COVID-19 Salgınında Türkiye’de Zirve Noktası ve Normalleşme Dönemine Kademeli Geçiş Zamanı Tahminleri

Ankara Üniversitesi, Siyasal Bilgiler Fakültesinden Prof. Dr. Türkmen Göksel ve Doç. Dr. Yetkin Çınar tarafından COVID-19 salgınının Türkiye’deki yayılımını analiz etmek için hazırlanan bir model ile “zirve / pik noktası” tahmini, “tedbirlerin kademeli olarak kaldırılması” ve “normalleşme” süreçlerine ne zaman geçilebileceği konularını kapsayan 20 Nisan 2020 tarihinde sitemizde yayımlanan değerlendirme notu listemizde 2. sırada yer aldı.

Haberi okumak için tıklayınız.

COVID-19 Salgınında Tarım ve Gıda Üretimi/Tüketimi

TEPAV Program Danışmanı Halil Agah tarafından kaleme alınan ve 4 Nisan 2020 tarihinde web sitemizde yayımlanan blog yazısı listemizde 3. Sırada yer aldı.

Yazıyı okumak için tıklayınız.

 

 

COVID-19’un Ekonomik Sonuçlarını Yönetebilmek İçin Ne Yapılabilir?

TEPAV İcra Direktörü Güven Sak ve TEPAV Program Direktörü Fatih Özatay tarafından 24 Mart 2020 tarihine sitemizde yayımlanan ve daha önce karşılaşmadığımız boyutta bir negatif iktisadi şokla karşı karşıya olduğumuza dikkat çekmek ve sıra dışı dönemlerin sıra dışı tedbirler gerektirdiğini özellikle vurgulamak amacıyla hazırlanan  politika notu listemizde 4. Sırada yer aldı.

Haberi okumak için tıklayınız.

 

COVID-19 Salgını Bir Değil, Bir Kaç Çeyrek Sürerse Ne Olur?

TEPAV İcra Direktörü Güven Sak ve TEPAV Program Direktörü Fatih Özatay tarafından hazırlanan, COVID-19 sürecinin reel ekonomide bir değil, bir kaç çeyrek sürmesinin 2020’de ne derecede bir ekonomik daralmaya neden olacağını hakkındaki görüşlerine yer verdikleri politika notunda listemizde 5. Sırada yer aldı.

Haberi okumak için tıklayınız.

 

COVID-19 Türkiye ekonomisini nasıl etkileyebilir?

TEPAV İcra Direktörü Güven Sak tarafından Türkiye’de ilk vakanın görüldüğü henüz açıklanmamışken, 10 Mart 2020 tarihinde sitemizde yayımlanan blog yazısı listemizde 6. Sırada yer aldı.

Yazıyı okumak için tıklayınız.

 

Yeni İlave Gümrük Vergileri Türkiye için Ne İfade Ediyor?

TEPAV Proje Koordinatörü Ayşegül Taşöz Düşündere ve TEPAV Araştırmacısı İlderya Avşar tarafından hazırlanan değerlendirme notu 27 Mayıs 2020 tarihinde web sitemizde yayımlandı. Resmi Gazete’de yayımlanan Cumhurbaşkanı Kararları ile binlerce ürüne “ilave gümrük vergisi” getirilmesi ile yerli üreticiye fiyat açısından avantaj sağlamaktan ziyade, kamu nezdinde vergi gelirlerinde artışa neden olurken, yerli üretici için üretim maliyetlerinde artış ve tüketici için fiyat artışları anlamına gelebileceğinin tespit edildiği not listemizde 7. Sırada yer aldı.

Haberi okumak için tıklayınız.

 

Salgın Hastalıklarla Mücadelede Yeni Bir Dönem mi Başlıyor? "Akıllı Kentler" Bu Sürecin Neresinde Konumlanıyor?

TEPAV Proje Yöneticisi Yakup Peker, Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Dr. Öğr. Üyesi Asmin Kavas Bilgiç ve Danışman Eren Çağdaş Bilgiç ortaklığında hazırlanan çalışmanın temel odağının “Akıllı kent uygulamaları, salgın hastalıklarla mücadelede yeni bir dönemin kapılarını mı aralıyor?” sorusuna cevap olduğu değerlendirme notu listemizde 8. Sırada yer aldı.

Haberi okumak için tıklayınız.

 

COVID-19 İşgücü piyasasını nasıl etkiledi?

TEPAV Proje Yöneticisi Şenay Akyıldız tarafından 1 Haziran 2020 tarihi itibariye başlayan normalleşme sürecinin, Türkiye’nin COVID-19 salgını sürecinde yeni bir döneme girdiğini ve bu sürecin işgücü piyasasını nasıl etkilediğini gözlemlediği değerlendirme notu listemizde 9. Sırada yer aldı.

Haberi okumak için tıklayınız.

 

Türkiye’nin Otomobili, Kamu Politikaları Açısından Ne Anlama Geliyor?

TEPAV İcra Direktörü Güven Sak ve Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Genel Sekreter Yardımcısı Sarp Kalkan tarafından, 27 Aralık 2019 Cuma günü yapılan törenle Türkiye’nin Otomobili Girişim Grubu’nun (TOGG)  SUV ve sedan modellerini kamuoyunun beğenisine sunmasının ardından kaleme aldıkları değerlendirme notu listemizde 10. Sırada yer aldı.

Haberi okumak için tıklayınız.

Türkiye için COVID-19 Salgını Normalleşme Süreci Tahminleri – II

Ankara Üniversitesi, Siyasal Bilgiler Fakültesinden Prof. Dr. Türkmen Göksel ve Doç. Dr. Yetkin Çınar tarafından kaleme alınan ve Singapur Teknoloji ve Tasarım Üniversitesi’nde yapılan ve günlük olarak güncellenen çalışmanın sonuçlarıyla, kendi yaptıkları analiz sonuçlarının karşılaştırılması talebini karşılamak amacıyla, 27 Nisan 2020 tarihinde TEPAV web sitesinde yayımlanan değerlendirme notu listemizde 11. Sırada yer aldı.

Haberi okumak için tıklayınız.

COVID-19 sonrası ne değişir?

TEPAV İcra Direktörü Güven Sak tarafından kaleme alınan “COVID-19 sonrası ne değişir?” başlıklı 7 Nisan 2020 tarihinde web sitemizde yayımlanana blog yazısı listemizde 12. Sırada yer aldı.

Yazıyı okumak için tıklayınız.

 

 

COVID-19’un Tüketici Harcamalarına Etkisi

TEPAV Araştırmacı Merve Dündar tarafından, Türkiye’de ilk vakanın açıklanmasının ardından, salgının tüketici harcamalarına etkilerini, haftalık olarak açıklanan TCMB Banka Kartı ve Kredi Kartı Harcama Tutarları verileri üzerinden gözlemlediği ve 31 Mart tarihinde sitemizde yayımlanan değerlendirme notu listemizde 13. Sırada yer aldı.

Haberi okumak için tıklayınız.

COVID-19 Salgını ve Küresel Ticaret Düzenine Olası Etkileri

TEPAV Ticaret Çalışmaları Merkezi Direktörü Bozkurt Aran tarafından kaleme alınan ve COVID-19’un salgınının küresel anlamda yaygınlaşmasının toplumlar üzerinde farklı bir korku ve endişe yarattığı dönemde hazırlanan değerlendirme notu listemizde 14. Sırada yer aldı.

Haberi okumak için tıklayınız.

TEPAV gece ışıklarıyla 2019 yılında 81 ilin kişi başı gelirini hesapladı

TEPAV Proje Koordinatörü Ayşegül Taşöz Düşündere tarafından gece ışıklarıyla 81 ilin 1992-2019 dönemindeki GSYH değerlerinin tahmin edildiği değerlendirme notu listemizde 15. Sırada yer aldı.

Haberi okumak için tıklayınız.

Etiketler:

Yazdır

« Tüm Haberler