TEPAV web sitesinde yer alan yazılar ve görüşler tamamen yazarlarına aittir. TEPAV'ın resmi görüşü değildir.
© TEPAV, aksi belirtilmedikçe her hakkı saklıdır.
Söğütözü Cad. No:43 TOBB-ETÜ Yerleşkesi 2. Kısım 06560 Söğütözü-Ankara
Telefon: +90 312 292 5500Fax: +90 312 292 5555
tepav@tepav.org.tr / tepav.org.trTEPAV veriye dayalı analiz yaparak politika tasarım sürecine katkı sağlayan, akademik etik ve kaliteden ödün vermeyen, kar amacı gütmeyen, partizan olmayan bir araştırma kuruluşudur.
Değerlendirme Notu / Bozkurt ARAN
Başkan Trump seçim kampanyası sırasında, ABD’nin diğer ülkelerle, ABD’nin kandırılarak yaptığı “kötü” ticaret anlaşmalarının sonucu olarak, Amerikan orta sınıfının küreselleşmenin sağladığı refah artışından gerekli payı alamadığını savunmuştu. Bu savdan hareketle yönetimi devir aldıktan sonra farklı bir yaklaşım sergileyeceğine söz vermişti. Böylece Başkan Trump, Ocak 2018’den bu yana ABD’nin açık verdiği diğer ülkeler arasında özelikle Çin’i hedef tahtasına koymuştu. Aradan geçen süre içinde iki ülke arasındaki ticaret savaşının değişik yoğunlukta ancak sürekli devam ettiği görülmektedir. ABD Yönetiminin Ocak 2018 tarihinde Çin’den ithal ettiği güneş panelleri ile çamaşır makinelerine koyduğu ilave vergilerle başlayan süreç, ekonomik savaş veya soğuk savaş olarak nitelendirmelere konu olmuştur.
Bu defa 11 Ekim 2019 tarihinde on üçüncü tur görüşmeler için ABD’yi ziyaret eden Çin Başbakan Yardımcısı Liu He ile yaptığı görüşme sonrasında Başkan Trump iki ülke arasında “birinci safha” anlaşmaya varıldığını ilan etmiştir. Başkan Trump varıldığını ifade ettiği anlaşmayı yazıya dökülmesi şartı ile bugüne kadar yapılan “en büyük anlaşma” olarak nitelendirmiştir. Çin tarafı bir süre sessizliğini muhafaza ettikten sonra dördüncü gün kısaca “ABD ile aynı sayfada olduklarını” duyurmuştur. Çin yetkilileri bu konuda yaptığı açıklamalarda “sonuç alındı, ilerleme sağlandı” şeklinde tanımlamıştır.
Değerlendirme notunun tamamına erişmek için tıklayınız.