TEPAV web sitesinde yer alan yazılar ve görüşler tamamen yazarlarına aittir. TEPAV'ın resmi görüşü değildir.
© TEPAV, aksi belirtilmedikçe her hakkı saklıdır.
Söğütözü Cad. No:43 TOBB-ETÜ Yerleşkesi 2. Kısım 06560 Söğütözü-Ankara
Telefon: +90 312 292 5500Fax: +90 312 292 5555
tepav@tepav.org.tr / tepav.org.trTEPAV veriye dayalı analiz yaparak politika tasarım sürecine katkı sağlayan, akademik etik ve kaliteden ödün vermeyen, kar amacı gütmeyen, partizan olmayan bir araştırma kuruluşudur.
AB Komisyonu, son dönemlerde tarım ve kırsal kalkınma alanında özellikle “ortak tarım politikası” ile ilgili uyum çalışmalarında ve “genel tarım konularında” ilerleme kaydedildiğini ifade ederek, katılım öncesi kırsal kalkınma destek programı olan IPARD’ın uygulanmasıyla birlikte Türkiye’nin fonları hazmetme kapasitesinin arttığını belirtiyor.
Bu kapsamda hazırlanan ilerleme raporlarında belirtilen, genel tarım konuları, kırsal kalkınma ve organik tarım ile ilgili olarak atılan adımları aşağıdaki gibi sıralayabiliriz:
Tüm bu gelişme kayıt edilen konuların yanı sıra aşağıdaki konularda da gerekli çalışmaların hızlandırılması ve sonuçlandırılması tavsiye edilmektedir:
(i) Tarım sayımı konusundaki hazırlıkları tamamlanarak bu sayım işleminin acil gerçekleştirilmesi,
(ii) Tarım istatistikleri strateji belgesinin kabul edilerek gerekli düzenlemelerle uygulamaya aktarılması,
(iii) Çiftçilere verilen doğrudan destekler ile ilgili olarak Türkiye’nin tarımsal destekleme politikasını “ortak tarım politikası” ile uyumlaştırmak üzere bir strateji hazırlaması ve bunun tüm tarafların uygun görüşü ile uygulamaya geçirilmesi,
(iv) AB’den canlı sığır, sığır eti ve işlenen ürünlerin dışalımında uygulanan sınırlamaları/kısıtlamaları kaldırmak konularında daha fazla çaba gösterilmesi,
(v) IPARD programlarının ülke düzeyinde tanıtımının etkin yapılması ve görünürlüğün arttırılması konusunda çalışmaların yoğunlaştırılması.
Yukarıda sıralanan istekler kapsamında, AB tarafınca 2016 içerinde özellikle ve acilen canlı hayvan (sığır) ve et (sığır eti) dış alımında uygulanan kısıtlamaların tamamen kaldırılması ve “tarım istatistikleri” konusunda strateji oluşturulması beklenilmektedir.
Öte yandan, AB Ortak Tarım Politikası kapsamında üye ülkelerde hayata geçirilen “doğrudan gelir desteği” 2007-2009 döneminde “çiftçi kayıt sistemi” kapsamında Dünya Bankası tarafından desteklenen Tarım Reformu Uygulama Projesi (ARIP) kapsamında uygulanılmış ve daha sonra seçilen ürünler ve faaliyetler dikkate alınarak üretim desteği halini almıştır. AB, Türkiye’de uygulanan tarımsal destekleme sisteminin Ortak Tarım Politikasının bir aracı olan çiftçilerin doğrudan desteklenmesi sistemine entegre edilmesini arzulamaktadır.
Bu konular, Türk tarım politikasının AB Ortak tarım politikasına entegrasyonu konusunda yapılacak müzakerelerin ana eksenini oluşturacaktır. Bu nedenle Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın konuyla ilgili tüm taraflarla görüşerek bir eylem planı hazırlaması ve müzakerelere hazırlıklı olması kaçınılmazdır.
Burcu Aydın, Dr.
28/12/2024
Fatih Özatay, Dr.
27/12/2024
Fatih Özatay, Dr.
25/12/2024
Güven Sak, Dr.
24/12/2024
M. Coşkun Cangöz, Dr.
23/12/2024