Arşiv

  • Haziran 2024 (14)
  • Mayıs 2024 (16)
  • Nisan 2024 (15)
  • Mart 2024 (19)
  • Şubat 2024 (19)
  • Ocak 2024 (18)
  • Aralık 2023 (17)
  • Kasım 2023 (14)
  • Ekim 2023 (15)
  • Eylül 2023 (12)
  • Ağustos 2023 (21)
  • Temmuz 2023 (18)

    Merkez Bankası faizi ne zaman düşürmeli (5)?

    Fatih Özatay, Dr.17 Mayıs 2014 - Okunma Sayısı: 1306

    Benim anladığım şu: Bir: Yüzde 10 olan politika faizini artırmam gerekmiyor. İki: Bu faizin bir süre daha yüzde 10'da kalması gerekiyor.


    Bu diziyi Merkez Bankası’nın (TCMB) birkaç hafta önce yayınladığı Enflasyon Raporu’nda söyledikleri ile kapatacağım. O raporda söylenenler oldukça net. Faiz politikasına ilişkin can alıcı noktalar şöyle:

    “TCMB, enflasyon beklentileri ve fiyatlama davranışlarını yakından takip etmektedir. Önümüzdeki dönemde tüketici kredilerindeki yavaşlamanın ve özel kesim talebindeki zayıf seyrin maliyet şoklarının enflasyon üzerindeki etkisini sınırlaması beklenmektedir. Bununla birlikte, döviz kuru hareketlerinin gecikmeli etkileri ve gıda fiyatlarının olumsuz seyri nedeniyle enflasyonun bir müddet daha hedefin belirgin olarak üzerinde seyredeceği değerlendirilmektedir. Enflasyondaki yüksek seyir göz önüne alındığında, fiyatlama davranışlarında ve enflasyon eğiliminde gözlenen olumsuz etkilerin giderilmesi önem taşımaktadır. Ocak ayında yapılan güçlü ve önden yüklemeli parasal sıkılaştırma, enflasyona dair yukarı yönlü risklerin orta vadeli enflasyon beklentileri üzerindeki etkilerini sınırlamaktadır. Bununla birlikte, parasal sıkılaştırmanın enflasyon üzerindeki olumlu etkisinin belirli bir gecikmeyle gözlenebileceği değerlendirildiğinde, baz etkilerinin de katkısıyla kısa vadede enflasyondaki yükselişin devam edebileceği tahmin edilmektedir. TCMB, bu süreçte enflasyon beklentilerini ve fiyatlama davranışlarını yakından izleyecek ve enflasyon görünümünde belirgin bir iyileşme sağlanana kadar para politikasındaki sıkı duruşunu sürdürecektir.”

    Özellikle son cümleye dikkat: ‘Enflasyon görünümünde belirgin bir iyileşme sağlanana kadar’ sıkı para politikasının sürdürüleceğini belirtiyor. Bir sonraki paragrafta ise şunları söylüyor:

    “Enflasyon görünümü üzerinde olumsuz etkilerin güçlü olduğu ve belirsizliklerin yoğun olduğu dönemlerde TCMB likidite politikasında ilave sıkılaştırmalara giderek bu etkileri sınırlayabilmektedir… Son dönemde azalan belirsizlikler ve risk primi göstergelerindeki kısmi iyileşme, gerektiğinde likidite politikası yoluyla ilave bir sıkılaşmaya duyulabilecek ihtiyacı azaltmıştır.”

    Burada söylediği ise uyguladığı likidite politikası yoluyla, piyasadaki kısa vadeli faizin kendi politika faizi olan yüzde 10’dan yukarıya (faiz koridorunun üst sınırına) ya da aşağıya (faiz koridorunun alt sınırına) doğru ne kadar sapmasına izin vereceğine ilişkin. Şubat ayında ortalık gerginken üst sınıra doğru sapmasına izin vermişti. Artık buna gerek kalmadığını belirtiyor. Bu paragrafta bir de şu cümle var:

    “Para politikasındaki mevcut sıkı duruşun, özel kesim talebindeki ivme kaybı ve tüketici kredilerindeki kayda değer yavaşlama ile birlikte, enflasyonun orta vadede hedefle uyumlu bir görünüme ulaşmasında yeterli olduğu değerlendirilmektedir…”

    Benim anladığım şu: Bir: Yüzde 10 olan politika faizini artırmam gerekmiyor. İki: Bu faizin bir süre daha yüzde 10’da kalması gerekiyor. Üç: İleride, işler tahmin ettiğim gibi giderse (enflasyon görünümünde belirgin bir iyileşme sağlanırsa) faizi düşüreceğim. Dört: Piyasa faizinin politika faizinden yukarıya ya da aşağıya doğru sapmasına şimdilik gerek yok.

    Bu köşe yazısı 17.05.2014 tarihinde Radikal Gazetesi'nde yayımlandı.

    Etiketler:
    Yazdır